Kurstillfälle 3

Fullt hus på klubben!
 

En ny
"instruktörsutbildning" med 10 talet deltagare samt våren kurs som har 12 ekipage + medfljande mattar/hussar.

Det funkar - om man är lite flexibel. :-)
Vilket både dom och vi visade sig vara.


********************************************************
Vi hade mera praktisk träning idag.

Inkallning -  med olika grad av störning beroende på var ekipaget befinner sig.
Vi pratade avslut på momentet inkallning.

Moment indelning - att varje inlärning består av små små bitar som fogas samman till slut.

Koppelhantering och "attityd" till rätt och fel. Helt imponerad blev jag av hur en Husse bara köpte konceptet rakt av och fick en "helt ny hund" vid sin sida. Mirakel? Nej bara tydlighet.
Ekipage där båda "förarna" deltar har varit hemma och resonerat ihop sig om hur de egentligen vill ha det med sin hund. Vad anses vara "rätt" och "fel" i just derasfamilj? Så oändligt mycket lättare att vara hund om man har samma regler hela tiden, speciellt om man är ung och full av upptåg.
Roligt att se hur de hundar som sågs som "aggresiva" inte alls är det. Hur ägarna blir allt lugnare och tryggare med sin hund. Alla ägare är hur duktiga som helst och hundarna blir duktigare och duktigare.
Nu har vi två ggr kvar, en på söndag och en i slutet av april.

Ja detta att leda kurs och försöka förmedla det man tror på och hjälpa andra att ha hund - det är riktigt skoj! Tycker jag iallafall, och har nog tyckt det hela tiden.

Vi pratade i helgen om när Marie & jag började med kursledandet.
Plötsligt slog mig tanken att det var ju när Tove var RIKTIGT liten. Jag minns nämligen hur min otroligt snälla pappa var med under vissa pass i utbildningen för att kunna ta hand om Tove, som heltidsammades då. Dvs det var bra precis 13 år sedan vi gick handledarutbildningen för SBK. Vad tiden rinner iväg!!!

Då länkar tanken vidare till när Kalle var i samma ålder...

Då inköptes resesäng inför en kurshelg i Sollefteå, där Kalle var med. Blöjbyrten under föreläsningarna. Ibland sov han i vagnen under praktikpassenoch ibland inte...alla deltagare var så hjälpsamma för att vi oxå skulle kunna vara med.
Vill till och med minnas att de hade den stora vänligheten att anpassa (utan mitt påbud!)Teori/praktik efter hur Kalle sov och var vaken...otroligt vilka hänsynstagande och flexibla människor det finns.

UNDRAR varför barnen kan tycka
"hundkurs...*suck*....hundträning...*suck*.
Kan de ha fått en överdos möjligen genom åren??!!

:-)


Premiär i Kälsjön för året

Marie och jag samt alla hundar var till Kälsjön och tände brasa, grillade korv och bara "satt" och skrattade åt både det ena och det andra, i solskenet.
Många gånger åt GUL man, Mixo, han hinner med så förtvivlat mycket. ett tu tre är han inne i Marie bils baklucka, sliter med sig en fäll - ut i snön och skaka-skaka=döda.  Sedan kan matte få den.
Ett annat trix är Största pinnen i munnen och "frestande" inbjuda de andra svartingarna till tafatt.

Mixo "Frestande ???? ;-) "
Samtliga svarta damer replikerar "NOT at all!!!"

Vi värmde oxå upp apportkastaren lite.
Både Jod och Mixo fixade sina uppgifter. Jod betydligt mera övertygande må jag dock tillstå.

I vårsolens glans

Grånäbb!!
Härligt med vår i luften.

Härligt tycker nog Mixo att det är, eftersom det är så mycket snö både utanföroch innanför hundgårdsstängslet så att han kan hoppa ut närhelst han behagar.

Grannen har haft vänligheten att släppa in hundrackarn i huset när han spankulerar runt på tomten. Han är visst på tomten...men det kan man ju inte lita på....hur länge som helst.
Nu får han vara inne medan barnen är i skolan tills dess att snön tinat av stängslet. Det kommer att gå bra. En vanlig helgdag så är han inomhus lika många timmar i sträck, utan att det går någon nöd på honom.
Om några veckor så har stängslet tinat fram och blir svårare att forcera.

Ni som varit med när Mixo varit "instängd" bakom kompostgrindar...vet hur det funkar, ett fyrfota hopp på stället.
Baksidan med att träna "get over" ?! :-) En av paradgrenarna...

Tog sparken och hunden och gick (?) över Lillsjön idag. Dubbelis och plaskvått däremellan. Tog en annan väg tillbaka skoterspår, ibland höll spåret och ibland var det snö upp till höfterna. Problemet är nog att jag har för små fötter.

Mixo fick ett sökarbete och dolda linjetag, sån där "tre på linje". Han litar BRA på min röst på riktigt långa avstånd.
Vårt kommando för "ut" har blivit "rätt". Anledningen till detta härör från någon väldigt lyckad vattenuppgift i unga år- en sån där gång när man lyckas lägga in kommandot precis "rätt". Sedan dess heter "ut" - "rätt" i vår värld.

Har fått flera positiva responser på vår unghundskurs. Värmer i hjärtat, eftersom vi kör helt efter eget huvud och utefter egna erfarenheter, som vi tagit till oss både av egna och andras hundar. På söndag fortsätter vi.

Har funderat på att prata om att dela upp momentet i småbitar, med anledning av att många inte tänker på att de har en inkallning, som i slutfasen, avslutet, tenderar att bli mera som en infångning, även om hunden sprungit från A till B alldeles korrekt, så har den inte fått lära sig att den faktiskt ska stanna hos sin förare tills dess att annat anges. Och HUR ska då hunden veta det??

Ja detta med unga år och unga år för Mixo. ...kursdeltagarna är nog lite förvånade över vilket energiknippe han är, fyraåringen. Samtidigt är han alldeles grå på näsan...SÖTNOSEN!

Greta & Garbo: Det är bra i rumpan nu. Ingen vet vad som orsakade såret, att det växte berodde på för mycken "egenvård" av Mixo.

Det är inte bra när arbetet inkräktar för mycket på fritiden...


Hårdrockscup i Ånge

I helgen som gick var Hockeymorsan (å farsan med för den delen) uppstigen redan 04,30 för att styra kosan mot Ånge och en Hockeycup för tioåringar, som de kallar "Hårdrockscupen". Vi hade med oss tre gossar, inkl Kalle.
De spelade matcher mot Ånge, Nolby, Sveg och Matfors och vann hela klabbet vid 19-tiden på kvällen.
Jätte skoj!!

40-års partaj

Vid det laget hade vi vuxna blivit avlösta av en annan familj eftersom vi åkt hem för att gå på grannens roliga 40-års kalas...det blev SENT (eller tidigt). Nattgäster...såklart. Svägerska och svåger sov över.

Unghundskurs

Upp och iväg för att dra kopior och förbereda inför söndagens andra kurstillfälle i den unghundskurs vi leder.
Tänk vad roligt det är...dessa fyra timmar bara rinner iväg som sand mellan fingrarna.

Den här gången handlade det om

att ta emot de deltagare som inte kunde komma vid första tillfället (jag)
Följa upp förra tillfällets kontaktövning med de andra (Marie)

Gemensam hundpromenad "bekanta sig"

Hundspråk i teori

och

praktik

Där Mixo och Vira visade upp hur de umgås och pratar med varandra.

Deltagarna var uppdelade i grupper och hade fått i uppgift att fokusera på olika kroppsdelar hos hundarna,
VAD ser man?

I en diskussion vid grillen ute i den soldränkta snödrivan gick vi igenom vad vi sett och lite om hur vi tolkar det.

Det var flera som hade fått klart för sig att rest ragg och ljud inte behöver betyda att "nu smäller det".
En av deltagarnas hundar fick också vara med i gemenskapen en stund.

Därefter gick vi igenom inlärningstrappa, det handlar om att träna på rätt nivå för att lyckas, att träna för att komma någonstans och att ställa de krav på hunden som den behöver för att få en rättvis chans.

Inlärningstrappa för momentet inkallning diskuterades i grupper utifrån givna situationer och därefter ut i praktiken.
 
Till sist hann vi med lite koppelhantering och att gå fint, där ska vi fortsätta nästa gång.'

Spinningen var inställd

Som tur var,
eftersom jag däckade redan vid 18-tiden på söndag kväll.
Låg ganska stort minus på sov-kontot - med mina mått räknat.

SSRK möte på måndag kvällen i Stugun

Inför det stundande "Håsjöprovet" i maj.

Det allra mesta tyx vara klappat och klart,
från domare och provledning till funktionärer och hamburgerstekning!

SÅ...
Om jag inte behövt sköta jobbet så ...

:-))

Sportlovet lider mot sitt slut


För den som vet...så är detta samma kraftledningsgata som vi tränade under vid SWC i somras


Idag blev det två timmar på skidorna. Hamnade på ett sidospår, ett löst dylikt på sjön på returresan, nyttigt jobbigt men det tog TID!!!
Jo Mixo vill gärna slicka, men det sätter tratten P för. Det är inte analsäckarna som spökar, det sitter något mera till vänster - precis där (höft?)benet är som spetsigast bakåt...
Känner igen från andra hundar och behandlar så också. Provar det innan ev veterinär tillkallas. Allmäntillståndet är helt ok. Han har varit med på skidturen t ex. Utan tratt, men under mina stränga ögons bevakning .

Sportlovsrapport del 2

Tyvärr mina vänner... Det satt inte i utrustningen... ;-) Skatningen gick bara minimalt bättre av pjäxorna som är högre och hårdare - men att ha hårdare skidor HELT utan fästvalla...nja...det kräver mera av muskler och teknik än jag besitter... Så när veckan är slut lämnar jag besviket tillbaka utrustningen.
Dock har jag fortsatt spinna och är riktigt nöjd med det, den här veckan har det blivit två ggr och däremellan längdskidåkning och promenad.
Mixo, den stackarn, har ett ONT sår, ett riktigt surt sådant, i bakre regionerna. Det rengörs, smörjs och äts lite penicillin. Hoppas det ger med sig på några dagar. Jag tycker att själva "varandet" lugnat sig idag på eftermiddagen. fick via Facebook tag på en tratt igår kväll. Ett nödrop kl 20,02 och 14 min senare fick jag napp!
Ulla hade lite överblivet penicillin hemma - så det har vi nu.
Tur att man bor på landet - och alla vill hjälpa. Detta med att alla känner alla är många ggr en fördel.

Planerar införnästa kurstillfälle

det kommer att handla om

Fortsatta kontaktövningar

Hundens språk
,
som jag håller på att leta bra bilder till (Tipsa gärna!!), Mixo och Vira ska få agera "visningsekipage" - som underlag till diskussion. och FFa hur vi kan begagna oss av dessa kunskaper, som hundförare.

Koppelhantering
 - olika metoder att få hunden att gå fint vid sidan. Vad är vårt mål och hur kommer vi dit?

Inkallning
 - tänka på en inlärningstrappa. Lägga upp övningar så att det bit för bit blir svårare och svårare, men att hunden hela tiden lyckas. Till detta håller jag på att fnula med ett bildspel...Vi får se hur det går.
Näta kurstillfälle är den 15 mars och sträcker sig över fyra timmar!

Igår ringde ytterligare en karl som hört talas om vår kurs, och ville vara med. Men NU får det vara nog. Vi kan inte ta emot hur många som helst och tro att det blir bra och värdefullt för alla, vilket naturligtvis är målsättningen.

Var förresten på BIO i veckan; AUSTRALIA; den tyckte jag om!!

Nu ni!

I hallen står det ett par skatingpjäxor och skidor. Fick hemleverans av den lokala sporthandlaren "Thomsons sport", Daniel.
Jag får hyra dessa till på söndag, för att känna mig för - om det är nåt för mig.
Med mina ordinarie pjäxor får jag så ont i fotlederna när jag skatar (hur i jösse namn stavar man detta???). Skidorna som hör till är lite kortare och något hårdare i spannet.
Så nu får vi se...om det sitter i utrustningen eller inte... :-P

Sportlov delrapport 1

Måndagen avlöpte med en massa ärenden och avslutades med en spontan middag för SSRK J/H:s nya ordförande; Marie.
Ylva, Marie å jag satt och skrattade vid köksbordet i sex trevliga timmar.


Idag har vi hämtat upp en kompis till Tove från Svall, Julia. Gjorde upp en brasa bakom huset, som vi grillade mackor i - riktig Långutflykt .-)

Mixo å jag tog en härlig skidtur i eftermiddagssolen. Dryga timmen var vi ute. Jag har ingen sele på honom, ville testa mina nya stavar- på rekommenderad 150 cm längd. DET blev skillnad!! Det blev lite mera "tag" i varje stavtag, mera påskjut liksom. Men visst även jobbigare för armarna - men det kan dom gott ha, så sladdriga som dom blivit med åren !! Hahaha där fick dom!

Imorgon skall barnen till backen - och jag vill nog åka mera längd,

Kursstart

Då har vi startat den nya unghundskursen i Ragunda BHK.
Idag var det följande hundar; 1 vit Schäfer (/Herdehund), 1 Gråhund, 1 Stövare, 1 Finsk Lapphund, 1 Lapphunds/Norrbottenspetsblandning, 1 Labrador - en salig blandning med andra ord. Nästa gång kommer ett gäng till, som redan anmält sig, men inte kunde komma denna första gång. Gissar att det beror på att det är sportlov här nu.

Vi har valt ett "Lotten&Marie" upplägg, med tillåtelse från utb ansvarig förstås.

Inledningen på ca 30 min berättade vi om vår syn på hundträning med ledorden

FÖRTROENDE
KONTAKT
SAMARBETE

Som en röd tråd genom träffen.

Vi pratade om denna unghundsperiod, som de befinner sig i.
Beteenden
Hjälpmedel och begränsare
Belöningar

Vi pratade om att visa varandra hänsyn - och att de kommer att få jobba i små grupper där man hjälper varandra.
Försöka att ha en tillåtande stämning i grupperna, att se varandra som resurser.


De övningar vi gjorde var en gemensam promenad med alla hundar, så att de fick en möjlighet att läsa av varandra. Ett RIKTIGT smart drag, om man får säga så.
Både förare och hundar blev så naturligt "avspända".

Därefter samlades vi i ring på plan och gick igenom detta att jobba med hunden - "att fronta",och kontaktövningen med godis på mugg.

Försökte förklara hur extern belöning går att använda på alla möjliga sätt, men då måste man klara grunden först.

Vid avrundningen fikat så började deltagarna ställa frågor och fundera högt. Bra!!

Vi kom in på koppelhantering och gå fint i kopplet.

Det känns jättekul och jag ser fram emot nästa kurstillfälle.

En bra uppvärmning för Mixo inför kommande säsong.

Kan ni tänka er att denna FD Flåbuse nu visas upp som ett gott exempel på kurs.
Att jag kan leda kursen och samtidigt ha hand om/föra Mixo?
FANTASTISKT HÄRLIGT!!

Å sen var det dax för ett Spinningpassmellan 17,30-18,30

NU är det sportlov

Jag var en heldag i Sundsvall med Tove igår
Supermysigt!!