50 000 till OSS!!

image102

Vi, Anders-Olofskolans NO -lag, har vunnit ett pris -Årets  teknik utbildning!! Jippi!!

Fr v Teknikföretafgens repr; Jan Erik Sandberg, Lelle, Birger (mina närmsat fantastiska kollegor- VI har mycket skoj!!) Vår rektor Elisabet (toppenchef) åsså jag och VD på Zepro i Bispgården, vad han heter ....minns inte....:P

Magiskt!

Erbjöd mig idag att ta svärfars lilla Tusshund (läs blandrasgolvmopps skitsöt!) Julle med på vår fotvandring genom skogen. Hundstackarn måste ju få springa lös någongång!!

Lilla Julle har inte fått så stor erfarenhet av livet...det kan innehålla ljud, andra hundar, t ex snabbfotade stora Gula hundar.

Mixo började med ssmå ( i Julles värld GIGANTISKA) lekinviter, med den påföljden att Julle tog skydd mellan sin husses fötter, vilket inte visade sig vara någon direkt säker plats. Kloklippar tanten (jag) var tryggare, hon tyx ha bukt med monstret!

Julle har ingen koll på inkallning - inte så konstigt...med tanke på vad han får lära sig. Men hans ägare är överförtjusta iaf. DÅ visar det sig att Mixo är det säkra kortet!!Visslar så kommer Mixo och Julle efter som en studsande boll.
Mixo gav rätt snart upp sina inviter (!!!) och lommade iväg efter skogsbilvägen.
Det var som om han inte iddes ta hand om denna tönt till hund, som inte är med på det minsta lilla skoj.
Mixo blev som en farbror(!). Kan det vara först gången i hans liv att han känner jag ÄR äldre jag ÄR den som är tryggast av oss två. "Ta det lugnt du lillen, gubben Mixo håller ordning, och matte är rätt bra hon med-men kom ihåg att det är HON&JAG, du är bara på besök"
Har aldrig sett Mixo bete sig med värdighet tidigare - men så var det idag.
Magiskt!

Helhetsintryck i eftertanken

I samband med Mixos unika egenskaper har jag ju under vårt ännu rätt så korta liv tillsammas kommit fram till att jag måste anpassa träningen efter den hund jag har. Så är det förhoppningsvis för alla! Kruxet är att det inte finns så många som just min Plixeplox. Med både styrkor och svagheter.
Som gudasänd kom Hanna, van och dokumenterat duktig på att läsa hund, och ger mig bekräftelser-TACK! Det var första gången vi sågs, när Mixo var året och MH beskrevs och den andra gången i somras hemma hos Höghedens. Nu tredje gången har vi varit tillsammans flera dygn och jag har tillskansat mig lite ett som varje.

Som helhet blandas träningstips med mentalitetsfunderingar


Jag har ganska länge förstått att Mixo behövt blåsa ur kroppen innan ett träningspass.
Då kan det vara toppen att börja passet med långa fartfyllda inkallningar/rapport/budföring eller hopp.
Ett bra alternativ till att gå en promenad, eller rasta sig i skogen lös och ledig, cykling, simnig etc.
På så sätt är det hela avgjort under mera ordnade former. Och egentligen snabbare avklarat!
Riktigt hur detta hänger ihop med hjärnans funktion minns jag inte riktigt, att det är nödvändigt för M, är däremot helt klart.

Ska jag träna linförighet/fritt följ-ta det mot slutet av träningspasset. Då är kroppen urblåst och det blir lättare att koncentrera sig.

Externbelöningar-funkar skitbra för oss. Jag har ju på eget bevåg använt mig av det sedan Mixo var drygt ett år, självlärd. Mycket blev bekräftat. Bl a i dirigeringstecken träningen som Tuula och Leija jobbade med, så har jag gjort. Trial and error. Det som jag inte fullt ut jobbat med är att fullständigt utesluta Nej kommandot-att det räcker med utebliven belöning, så även där har jag lärt mig nåt!! En himla tur att jag jobbat så med det som jag gjort, vilket betydde att metoden var välkänd för Mixo-och lätt att plocka fram (men att den skulle gå att använda vid själva gripandet av apportbocken var något HELT nytt och fascinerande för mig. Jag har inte riktigt samlat ihop mig om det ännu-så att jag kan skriva om det. Man kan nästan säga att det var en uppenbarelse. Det funkade fastän jag tänkte "stora larmsignalen på". Men detta kommer även det inom kort...)

belöningsriktning -åt vilket håll vill jag att hunden ska rikta in energi? Ha belöningen i den riktningen

Ge mikropauser - bekräftat! Det räcker med någon minuts frigång. För Mixo innebär paus att få springa ur sig. möjligen klurar han på de uppgifter vi utfört samtidigt som han springer och jämför det med Doberman. Jag själv jämmför det med hästens tuggande, när den tänker!

Att rya och hojta åt Mixo får honom att "fly". Det handlar inte om att han "ger mig fingret" som både jag och många med mig tolkade det som i tidigare år. Det handlar om att när han inte är helt klar över uppgiften, eller känner sig osäker av någon annan orsak. Vilket iof sig kan verka motsägelsefullt när han har ett sådant MOD i andra situationer (som att baxa hem en Kanadagås 100 m ute på en sjö, eller forcera en tät vass).

Mixo har en HÖG nyfikenhet - vilket är oxå en styrka (med på det mesta utan krusiduller) men även en svaghet (när det står nya fräcka partyhattar på planen =))

Ny plats-nya intryck. Jag hade möjlighet att visa  hur Mixo spontant agerar när vi kommer till en ny plats..och den måste verkligen kollas av, så att det inte lurar nåt i varje buske, eller bakom varje hörn.
Han r som han är, och om jag fick välja bort detta så skulle jag göra det. Grejen är den att om jag inte ger honom denna möjlighet, så tar han den vid första bästa tillfälle-alternativet är  annars att inte träningen funkar, pga av att miljön stör ut honom.


Var tydlig när träningspasset är över, även när det är tillfälligt "slut".

Förbereda på vad som kommer. Nu ska vi gå , klar? Ordet klar betyder snart ska vi gå "fot".

Använda rätt fot vid rätt kommando. Vilket för oss är v fot-hunden stannar. Höger fot hunden med.

Timing, timing, timing-ständigt denna timing!!


Nya tankar blandat med gamla och en del nygamla. hur som helst har jag vaknat till liv i lydnaden och ser framtiden an med tillförsikt =)

I kväll har vi tränat inkallning med ställande. Jag använde nu handen igen (uppdatering) och även klickern. Skitkul! sa Mixo!! Det blev riktiga tvärstopp i kväll!! Inomhus har vi tränat linförighet och pportbock. Lika kul det! Han agerar verkligen som om precision är fest!! Magiskt eller Mystiskt??


Lydnadshelg!! 080307-080309

Vilken helg!!
Hanna ( matte till Höghedens Lord Mc Duff) tillika Mentalbeskrivare för Mixos  hela brödraskara och därtill Lydnadsnörd =), har varit här i Håsjö i helgen.

Leta inte efter bilder, de enda bilder vi har fokuserat på är MÅL bilder för hundarna =), fotandet och även det tänkta filmandet hamnade i total glömska.

Grundidén var att Jag och Mixo tillsammasn med anna-Lena och brorsan Mysak skulle åka ned till Hanna för lite personlig träning. HUXFLUX  var allt omändrat och Hanna var på väg till Håsjö istället.
Anna -Lena blev TYVÄRR sjuk och lämnade åter bud.

Goda råd var dyra, men Anders och Mia (med hundarna Tuula och Leija) kunde ställa upp med kort varsel. Därmed var vi fyra deltagare: förutom de tidigare nämnda även Mariana och Sita.

Vi har haft en kanonhelg!

Ska försöka återblicka på vad vi gjort/vad jag tagit till mig. Mixo är ju en aning rinrostig så till en början var det lite si och så med både det ena och det andra. Kanske även matte var ringrostig? Jag blev hånad för att röra mig likt en kokt spagetti, innan det gått ynka fem minuter!! =) Nåja, jag rätade upp mig rätt så snart...=)


Jag har en tanke om att dels för min egen del skriva om moment fr moment, dels även för den så kunskapstörstande AL, som inte kunde vara med pga envisa baciller åsså nautrligtvis till just dig-som ids läsa allt detta =)
 Men det tar några dagar, samt lite av mera "helhet" och Mixos Magiska huvud, som är stöpt i en särskild form.
Här är första utgåvan, här nedan men det kommer  mera!!!

Vi ses Slut för nu!

Läggande under gång

I stort ska jag hålla kvar vid att utgå från vår fina grundposition =)

Hanna har visat en magisk handrörelse bak över ryggen på Mixo, som utlöser ett fint läggande.
Mixo har en bra läggteknik, som vi har nytta av framöver...om utifall att...

Jag vet ju att vi haft ett perfekt utförande på detta förra året, så det ska nog gå att få till.

Inkallning

fick vi inga direkta anmärkningar på, som jag kan erinra mig...
Ingången blev helt onämnd-men den är nog rätt okej kan jag tro...

Vi tränade på inkallning med ställande med extern belöning bakåt...

Inte för många ställanden i rad-då kan tempot dras ned, så jag lurade med en liten välanvänd kul trasa i färdriktningen alltemellanåt. Lajbans värre!

Viktigt att "Laga Linjen" som när man tränar linjetag.


ställande under gång

Blev det inte så mycket tränat av för vår del-men det ordnar nog till sig...det med...
Jag tror jag har lite koll på hur vi ska använda extern belöningarna.

Linförigheten

Det var främst detta som jag hade anmält mitt intresse om. Vid stegförflyttningar i all världens riktningar så är Mixo och jag riktigt duktiga, fick beröm för snygg position.
Starterna har jag ju fokuserat en del på, så det går rätt så bra iallafall när matte låter hunden ha en rimlig chans att vara med i starten.

att det inte blivit lika tjusigt hela vägen beror på flera saker..

Matte vajar som en kokt spagetti-Mixo tar ut en bit för att hålla koll på färdriktningen. Mixo kan ha trott att jag när som helst skulle till att dråsa i backen...
Jag fick gå en "gå kurs", för egen del.
Jag lärde mig att inte svaja, men heller icke marschera. Jag hittade på sista lördagspasset en gångart som känns bra. Jag behöver inte ha ett sådant hiskeligt tempo som jag trott.
Det kanske är så att domaren ser mer på hundens tempo:-)
Det dök även upp en nygammal kunskap. Nämligen det genialiska draget att gå rakt, samt att vända på "linjen" om man så säger.

Jag vet att jag har lärt detta förr, men tydligen har inte den poletten ramlat ned förrän nu.
det är intressant att se hur man är mottaglig för olika lärdomar i olika faser av sin hundförarutbildning. Det roliga är att man adrig blir fullärd.

Inte nog med detta (att matte ska styras upp =))) Hanna bjöd på ett helt fantastiskt hjälpmedel: Koppel!!! Vilken uppfinning! Denna gång ett kort sådant (bruksigt).
Och nu har jag dragit mig till minnes att jag ÄGER ett sådant, även det och kunskapen om det verkar ha legat i träda någonstans i hjärnstammen. Leta leta eller köpa köpa.

Jag och Mixo gick, Hanna kommenderade och klickade. Jag gick och belönade.

Jag tror att min miss varit...
Att jag gav upp för tidigt-eller la av att träna. Jag lämnade helt enkelt belöningsfasen och tyckte visst att Mixo skulle tycka att jag är en störtkul figur att gå och titta glatt på UTAN att få tillräckligt med beröm/belöning för det.

Skärpning morsan!!

Högersvängarna har varit ett gissel. Nu vet jag på råd, samt att vi ska försöka fila till ett helt om där Mixo är på insidan. de gånger jag höll ordning på fötterna så jublade Hanna. Det var visst skitsnyggt då. Men det gäller att träna och slipa på dessa detaljer för att få ihop det. Men det är ju kul! Särskilt när Mixo också tycker det är så kul.

Platsliggningen

Tränade vi inte allas. Mixo kan det-och Fixa har inte kommit dithän ännu.

Vi pratade om vikten av att sänka hakan. Att lägga ned huvudet gör Mixo bara i samband med sömn. Han "spontanligger" sällan när det händer saker runtomkring. Ännu desto mindre lägger han ned hakan. Fundrationen är-om han ändå ligger kvar-varför ska jag lägga tid på att träna det nu? Kanske slösa träningstid på nåt som inte ger nåt mera i protokollet i slutänden. Mixo är såpass"nyfiken" till sin natur, så han  vill ha lite koll...

RRRRRRRRUUUUUTAAAN som blev rutan

ojojojoj
detta var skoj!

Plötsligt dyker det upp fyra glada hattar (det måste vara party på gång!!) på planen.
Mitt i dessa partyhattar ligger en gammal välkänd, iof sig skoj, mjukisdjur i form av "Banan i Pyjamas = B1"

Innan vi börjar så nämner jag för Instruktören att jag tror att det är bäst att Mixo får nosa på festföremålen (konerna),

Man vill ju gärna veta vilka figurer som är med på festen-så att inget oväntat dyker upp från nåt håll. Allt oväntat ska dyka upp från ett och samma håll (Mixos håll)

Men där var det tvärnit - Instruktören förmedlade att koner minsann INTE är till för annat än rekvisita!!! (BASTA!)

Vi börjar övningen.
Matte och Mixo utanför rutan skickar rakt fram till gul figur i mitten!

Äsch! den gamla, den känner man ju till! Greppar ett rejält tag om den första partyhatten- men nähä!!! Då morrar tant Instruktör betänkligt. Okej provar nästa - då börjar matte grymta. Men skam den som ger sig- det finns flera!!
ytterligare ett försök med den tredje (nu ska säkert fetsen börja-det har ju gått en 6-7 sekunder). Inte det heller!!!
Dags att dra !! Ett motionsvarv, för att klara hjärnan..
Jag tror att han gärna skulle ha tagit den fjärde hatten på huvudet om han kunnat, samtidigt som han sprang...Lite av klassens clown...

För mig som känner till Mixos egenheter var detta ett helt väntat scenario, och väntar in den lille upptäckaren. Han är så enormt nyfken och signalkänslig så det blir TILT när han inte fattar galoppen, och då tar man ett race, så känns det bättre...

Det är bara att skratta och göra om.

Under helgen så stod konerna hela tiden framme när vi tränade, även andra saker. För att inte Mixo skulle få nån mera partystämning.
Vi fick till en bra början på träningen, vi gjorde inga flera tabbar med just rutan. Det som jag kom på är att jag ofta viskar åt Mixo när han ska framåt både i linjetag och markerings situation så därav rubriken.
Jag frångick ett ljudligt kommando och använde ett mera viskande, och då! vips ramlar poletten ned!
Just momentet rutan har jag nyss fattat att det är viktigt - att det är bra att träna många repetitioner på-och att det tar tid att få till. Så ...det är väl till att börja då.