Världens bästa Plix!

i Bispgården pågår i dagarna träning för Håkan Johansson och Karina Sellén. Idag var jag där och tittade en stund. Har avstått från att delta i år.
Men ändå kul att se dem igen, och inspireras.

Ylva var sugen på mina upptinade fåglar, eller kanske hellre Viska...

Så vi tog ett pass i kväll.

Där vi lade upp det så att det var två delar av ett fält:

Hund ett skickades på ett sökarbete till höger
Hund två skickades efter några intagna vilt av hund ett, efter skott, ut på den andra sidan på ett närsök.

När båda var klara gick vi fotgående i ca 50 m in i en hästhage

där det sköts en dubbelmarkering, där den första sköts långt och den andra kort.

Hund ett skickas på den första låånga (först skjutna)
hund två är passiv tills dess att den apporten är inne

Hund två  tar den kortare apporten.

När dessa moment var avklarade bytte vi uppgift och började om från början.

Alltså: ena gången stort fält, kort apport (skjuts sist - tas sist), kunna jobba fast det skjuts på andra sidan under jobbet
andra gången närsök och lång apport (skjuts först-tas först)

Mixo var helt enkelt skitduktig!
Han klarade dessa övningar helt galant!
Jag är skitstolt över honom!!

Nu måst matte bara ta och lägga i en lägre växel igen några dagar, så att Mixo hinner smälta intrycken.
Tur att jag ska på övernattning med klassen imorgon, så hundstackarn får lite lugn o ro!


Vad är det egentligen som driver bloggandet?

För mig tror jag att det handlar dels om att dokumentera utvecklingen och även att göra lite bokslut. Sedan det är skrivet här, så går jag vidare..
Vad är det som driver dig?
Nästa inlägg handlar om världens bästa PlixePlox

Fält med fågel!!

First time ever!
När jag tänker på vår ev startande start i nkl, så kan jag se att det moment vi knappt tränat överhuvudtaget, och i princip aldrig med vilt är: det fria sökarbetet.

På förekommen anlending vill vän av ordning pepåka =)

Insprireread av helgens prov så

Blev det sagt o gjort!

Ut i bushen med pippis!

Det gick bra! Mixo är betydligt mera motiverad med fågel. Farten är god. Dessvärre faller han in i sitt lilla "vill ha själv" tänk. På  drygt hälften av apporterna så kommer han spontant in, men på de andra så ...
Det syns på hur han efter gripande, tänker tanken att....gå bort från matte, än till densamma. I dagsläget räcker det med att påminna honom av vad det är som gäller för att han ska bryta sådana tankar.
Han griper, lyfter upp och vänder dig bort...och funderar på saken...
Här har jag lite olika ageranden...och min tanke är nog att de ska få vara olika.

men IS i magen så vänder han om spontant., ibland.
Kallar jag in när han griper så kommer han bums.
Om jag harklar mig ljudligt när han tänker "fel" så kommer han också på bättre tankar.

När jag minns hur han tidigare for land & rike kring med sina fynd, så har det verkligen utvecklats!

Kruxet med fältarbetet tror jag löser sig med lite träning, så att han får klart för sig vad det är jag vill. Om hundar kunde generalisera, så skulle han väl begripa att det är samma som vanligt ("hur svårt kan det va?") ;-)

Det eg kruxet för Plixen är ju miljön. För TÄNK om det som var fallet på ölkl provet i helgen, och ofta är så i provsituationer, händer. Att det bakom fältet finns en okänd Båt/kastare/ bil (fallet på inoff i höstas).
Då¨tappar Gul alla koncept och fokus på sitt jobb.
Jag ler när jag tänker på hur han mest troligt skulle ha gått i ytterkant (djupt ut) på helgens fält, sett kastare och båt på andra sidan fältet, bakom höjden.

Då skulle larmet ha gått :

VOVOVOVOVOVOVOV , STUDS MED FRAMBENEN, VOOVOVOVOV, " larm., larm , larm!!! MATTE-HÄR ÄR DET KNEPIGHETER, KOM Å TITTA, KOM Å TITTA!!! VOVOVOVOV. HÖÖÖÖÖÖR DU INGENTING??!! VVOVOVOV

Om jag inte kommer (vilket jag inte gör om han inte kommer till mig först), så kommer han in när blockeringen har släppt, eller så bara "MÅSTE" han undersöka innan han kan jobba igen.

Det här vet jag inte om man kan träna bort- men man kan ju iaf försöka. Tove och jag gillrade upp lite fågelskrämmor i skogen med hjälp av jacka och ett stort skynke.

Mycket riktigt! Larmet gick, men rätt så fort över, och arbetet kunde fortsätta. Men det första som fick fokus var skynket. Mysko skogspryl!

Finn fem fel är nog en gren som skulle passa min Magiker jättebra!

Det är klart att han ska reagera, självklart! Men med måtta, är mera önskvärt.
Den som sett spektaklet vet vad jag menar.

Allt har sin charm, numera ler jag åt dumstruten, det är sån han är. Möjligen kan även Mixo mogna på sig och växa ur spökåldern endera dagen.

Lärdomar av ökl

igår satt jag och var domarsekreterare hela dagen på jaktprovet i SSRK JH, som i år höll till i HOSJÖ (inte Håsjö). Domare på öklrutan var Åke Liedgren och han hade med sig en elev, Isac Träffe, därtill anslöt ytterligare en domare på eftermiddagen: Roger Westerman. Det är klart lärorikt när det är flera sakkunniga inblandade, de diskuterar sinsemellan och som sekreterare kan man ju bara suga i sig deras åsikter och kunskaper!

Provet var upplagt på ett bra sätt tycker jag, det var omväxlande, innehöll snarlika jaktdelar och en hel del transporter.
Jag tog till mig att vi i ökl gruppen (coach-uppdraget) måste träna ännu mera på att det "smälls och kastas åt ett håll, men man ska kunna skicka hunden åt ett annat. Vi har visst börjat på, men jag känner nog att vi har tränat på en nivå, jättebra! Men att vi måste höja ribban något, rätt snart. I afton var jag o Mixo ut o testade:


1 Mot granen: Mixo följer med mig ut , 25 m ? och där lägger jag ned "kanindummiesen, med skinn på". Rätt så poppis pryl kan jag avslöja =)
2 Mot gula området, en vit Canvas dummie, skjutet med apportkastaren (40m?)
3 Mot Lövslyområdet (blev det, var inte riktigt meningen), hamnade långt borta som 17 ett rött ägg skjutet med apportkastaren.

Sedan fick Mixo i uppgift att lösa detta i nämnd ordning.

1 Här har han en klar minnesbild av Hårtussen, det märks. Det är det jag vill bygga på att det ska gå att gå åt ett annat håll än där de nyss skjutits. Göra som matte säger helt enkelt.
2 Hämta canvasdummie, även här minns han klart
3 Hämta röda ägg i oländig terräng. Även här är han helt klar över riktning, men avståndet var helt omöjligt att avgöra, den gick kanonhögt upp och LÅNGT bort) Att göra annat än markera området var hart när omöjligt, han gick ut i rätt område, men hade lite jobb med att finna  ägget. Jag stöttade honom genom att röra mig i rätt riktning, men jag visste inte mera än så, jag "stötte" fram honom genom att röra mig sakta. Nu var det samarbete som gällde, annars skulle vi gå hem utan dyra ägget. Men, se det behövs ju inte när man har en vovve med näsa med sig. Han var NÅGOT stolt (eller var det jag som var det?!)över att han fann den, men det var ett ihärdigt arbete, det kan jag lova! Det skadar inte att Mixo fårt träna på sin mentala uthållighet, så egentligen blev det ju riktigt bra.

Övningens svårighet var till en början att gå åt andra hållet än skjuthåll. Och DET gick mycket bra! det gjorde ju de andra också, men nog ska jag tillstå att ägget inte riktigt hamnade där jag tänkt mig.

Nu ska vi sova!

Har nyss läst Kajsa Ingermarsson, Lyckans hjul

The British way...=)

Hemkommen från en tur med cyklarna i skogen, jag, Tove och Mixo.

Man kan ju lugnt påstå att Mixo är betydligt mera terränggående än matte på cykel. Jag tycker det är kul att cykla i skogen, på stigar, men...ack så svårt. Jag ska köpa mig en hjälm! Ett tu tre har man stått på näsan och med lite otur ramlar man på en sten, och sedan är det väl Godnatt!

Vi gjorde två omgångar med dubbla markeringar under turen. Tove utvecklas hela tiden som sekundär förare, hon tänker själv, hukar sig ned och sätter sig in i Mixos perspektiv (helt spontant), hur kommer han att uppleva kastet? Innan hon kastar. Vi har också ett någorlunda utvecklat teckensystem där hon, som ser vad hunden gör utifrån sin position, kan styra mig till att agera, eller inte agera. Toppentjej!

Häromkvällen ringde Ulla/Marie och ville träna. De har nyss varit på kurs och lärt sig lite nya övningar, The British way...=) . Kursen gavs förra veckoslutet i SSRK V/n och leddes av någon Engelsman som jag i vanlig ordning förträngt namnet på.

(Jag har lättare för namn när de sitter ihop med en verklig person, inte med en titel eller något jag "hört" om personen. Har lätt för namn när jag träffar människor, särskilt i skolklasser, då går det fort!)

Vi höll till nere på tuvmossen, ett fuktigt område med massor av höga grästuvor, knepigt som 17.

Huvudövningen de bjöd på den kvällen var faktiskt lite skoj!

image116
Vi jobbar i par, två förare med varsin hund.
Svart streck= Labradorlinje
Gult streck= Goldenlinje/Gul labradorlinje (i andra par)Föraren tar med sig ett stycke hund och fyra stycken dummies och vandar tillsammans med en annan förare som utrustats på liknande sätt.
Första målområdet är höger gran, där lämnar varje förare två dummies, vandringen fortsätter mot lövträdet, där resterande dummies avlämnas.
tillbaka till den röda dutten som är startplatsen.

Nu börjas det!
1a och 1bHund Lab får en enkelmarkering med skott bakåt, därefter får hund Gul detsamma.
2 Hund Lab skickas med linjetagstecken mot granen, får stopp signal på ett för hunden, lämpligt avstånd, och dirigeras därefter Vänster, mot björken, där dummie finnes och avhämtas =)
3 hund Gul skickas med linjetagstecken till Björken, stoppas och dirigeras om, höger, mot granen för dito uppgift.
4 hund Lab Skickas mot björken, stoppas och dirigeras nu mot björken (där förra hunden kom sist ifrån) stoppas och dirigeras nu höger mot granen (nu har den hunden gått på både vänster och höger dirigering)
5 hund Gul skickas med linjetagstecken mot granen, stoppas och dirigeras nu vänster, mot björken.

Nu är det dags att laga linjen åt båda hållen, så
6 Hund Lab skickas mot granen, på ett linjetag , utan stopp.
7 hund Gul skickas mot björken på samma sätt
8&9 Laga linjerna åt andra hållet.

KLART!

Skoj och en övning som innehåller mycket:
Linjetag, markeringar, memory, målområden, stoppsignal och vä/hö dirigeringar.

Efter det så jobbade vi i ett område med närsökssignalen.

Förra helgen hade vi Pärla på visit hela helgen eftersom matte Ulla var på SSRK:s fullmäktige. Vilken underbart härlig hund. Därtill var Viska här på frisering på fredagskvällen och Golden killen Affe på lördagsförmiddagen. Båda de ska till Östersund och visa upp sig kommane helg. Lycka till! Om inte annat är ni ju välfrissade nu!

Söndagen var vi på lång, riktig långpromenad med ; Pärla, Disa och Driva. Så på måndagen fick Mixo vara hemma och vila sig istället för att följa mig på Elevens val hundsport, då vi är på Agilitybanan mest.

Jo-jag har bytt tillbaka till energifodret nu ett tag-det verkar bli en hel del aktivitet ..så det kanske behövs.=))


Nu blir det BIO

Varg Wolf Peter Stormare

Ska bli kul och intressant att se denna film som är inspelad i den by som de samer som har sina renar här på våra marker om vintrarna, har samma renar i på sommaren.

Hur blev DEN meningsbyggnaden?

pingst 2008

Vilken pingstafton! Ett fantastiskt fint väder. VARMT på lydnadstävlingen, som för övrigt var ett samlat mediokert resultat. Det var inte många som nådde upp till förstaprisnivån i någon klass. Alltid en tröst..
På kvällen vaknade "byn" till liv, vi grillade och därefter strömmade barn ungdomar och vuxna till, årets första brännbollsmatch, vi tjejer vann diplomatiskt över pojkarna med 1 poäng. Poängräknerskan misstänks vara mutad =). Jag bjöd t ex på lite Bailys.

Idag har vi fått undan veden.. Eftersom jag vet att uppföderskans man är oerhört intresserad av vedhanteringens alla skeenden tillägnar jag i första hand följande bildserie till magic Johnsson, men ni andra får också hålla till godo =)


58176-111

Slita och släpa med tunga lyft, en del i Jannes vardag

58176-110

Ulf  (mannen i andra huset på gården)sköter maskineriet. Eller egentligen går det av sig själv, och transporteras på ett band upp i en vagn, som sedan en annan (kusinens) traktor kör iväg till.....

58176-112
....kvinnor och barn som lastar på nästkommande transportband....

58176-109

Fikapaus! Mixo fick tag i en arbetshandske.  Grannbarnen hjälper gärna till!


58176-113

Tove och grannens Tor lastar, I gluggen i dörren kan man skönja siste man i kedjan som puttar vedträna åt lite olika lämpliga håll

Tack till alla ungar som hjälpte till idag!!

Attans, vad nesligt!

dagens resultat:

Platsliggning 10p
Tandvisning   10 p
Linförighet         7p(kokt spagetti varning i tävlingssituation...)
Platsläggande  9p
Inkallning           8,5p
Ställande            0 p  I Idenna paradgren blev det tydligen TILT, Mixo LÅG när jag vände mig om
Apport                   6 p
Hopp över hinder 10p

Så det blev bara ett andra pris idag med. Men jag tar det med jämnmod. Jag vet ju att han har helt perfekta ställanden, i stort sett alltid annars, så det är ingen grej. Däremot Linförighet, dvs med koppel (!), måste upp ett snäpp eller två, likaså Apporten, där fick jag se en (eller två mig själv inkluderad) återfallsförbrytare.

Mixo kan allt, bara jag sköter mig så blir det nog bra. Jag måste skaffa mig lite tävlingserfarenhet, finns det några piller för det?

Från klarhet till klarhet 080509

Det händer mera i träningssammanhang än jag hinner skroiva ned.

Mixo går just nu från klarhet till klarhet.

Vi har "debuterat" på Mocktrail, som vi ordnat i en av våra träningsgrupper. Den övningen började vi med det "förhatliga" Walk up. Mixo höll skapligt ihop, vi kan iallafall delta. Någonstans mitt i "jakten" bröt varje ekipage för att skickas på ett linjetag. Det gick jättebra. Fantastiskt kul att kunna delta, att vara med på lika villkor som andra.Mixo tar slut mentalt ganska fort, men det funkar ändå rätt bra, vi kan som sagt delta iallafall.

Vi har varit på samträning med RR, och tränat lite knepiga markeringar, i böljande terräng, där man(förare och hund) bara ser övre delan på dummisens kurva  (sinus ?) när den kastas, vi klarade även en dubbel då. Fast...i den första omgången så visade det sig att Mixo markerade och fann, grep jättebra men förvandlades därefter till en stel pinne, förutom i käkarna, som tydligen frölamades, eftersom dummien ramlade ut. Ett gryt, räv eller grävling låter jag vara osagt, var precis i närheten. Mycket distraherande, och skrämmande.
 Vi gjorde om övningen på ett lite annat ställe.

image114

Matilda och Vilja, Paulin och Tindra beskådar markeringsövningar.

image115

Viska sitter och spanar efter matte. VAR är hon nuuuu då ? ;)

På måndagarna har jag lyckats roffa åt mig ett elevens val på skolan som heter "hundsport" , vi är fem-sex ekipage. Där skolflickorna har med sina egna hundar. Vi åker till brukshundklubben och tränar. Mest blir det förstås Agility, det är det tjejerna tycker är roligast.

Och igårkväll så hade jag tinat upp lite småmås och en and.
Marie och Ulla fick nys om detta och dök upp till en av dessa träningskvällar som ibland blir så bra, de som skiljer sig ur mängden när man tänker tillbaka. Ett helt underbart väder!!

Först så gjorde vi en walk-up med dummies. Jag och Mixo håller på att anpassa oss, igår var han lika god som någon annan på linjen. Han flippade inte ur, mera än när jag ger trippla kommandon, och då kan man ju fråga sig VEM det är som egentligen flippar ur?! =)

Vi körde memory och markeringar samt fotgående.

Efter lite sådan uppvärmning så plockade vi fram fågel och körde synliga linjetag av en massa olika varianter på dem. Mixo är då något övertänd och motiverad, så jag tar det säkra före det osäkra och skickar honom från långt håll och springer sedan närmare för att möta upp när han är på väg tillbaka med fågeln. Allteftersom jobbade vi oss längre och längre ut. mitt uppe i all laddning så har han varit lite tveksam till änder på land. Jag gav Marie jycken och sa: lös detta! Ibland kan det ju ha låst sig mellan förare och hund. Låst kan ju vara ett starkt uttryck, eftersom tillfällena till låsning har varit så få eftersom Mixo har varit helt galen tidigare med allehanda vilt.
Efter ett fåtal försök så grep Mixo anden och då var det helt tydligt att han hade för avsikt att komma till mig med den, han stretade och drog i kopplet som Marie hade honom i, för att komma till mig. Vilket han då fick, med and och allt. Efter några omgångar så apporterade han även dem utan minsta bekymmer.
jag tror det kallas för viltintroduktion....

Kvällen avslutades med någon forma av arbete med dummie för alla. Någon vis har lärt att det är ett bra avslut på en vilt träning, att fortfarande låta dummien ha ett värde.

ja jag tycker att vi går från klarhet till klarhet just nu. Flera av våra akilleshälar håller på att lösa sig.

och imorgon är det tävling-i lydnad! Inte ett jota har jag tränat denna vecka, fullt medvetet. Idag ska vi köra igenom programmet en gång, och sedan får detbära eller brista. Det är ju för f** en hobby! Det får man aldrig glömma.


Sisyfos - ett arbete tar aldrig slut

58176-108

Sisyfos har trotsat den mäktige överguden Zeus. Som straff för sin hybris (sitt övermod) döms han till att rulla en tung sten uppför ett högt berg. För att klara uppgiften tvingas han använda alla sina krafter. När stenen knuffats upp på toppen av berget rullar den ner på andra sidan och Sisyfos får börja om från början. Detta arbete får han fortsätta med i eviga tider. Man brukar säga att ett arbete som man inte ser något slut på är ett "Sisyfosarbete" Men Sisyfos kommer på ett sätt att undgå sitt straff. Genom att bestämma sig för att detta kroppsarbete är det roligaste som finns så har ju Zeus därmed inte lyckats sraffa honom.

Jag är lite inne på Sisyfos tanke när det gäller ett aldrig sinande berg av tvätt. Jag ser film samtidigt, och vips  klarar jag kubikmeter  efter kubikmeter.

Avstå från frestelser 080501

Har under dagen alltmera grävt mig ned i ett gigantiskt berg av ren tvätt som behöver/de olika bearbetningar för att vidrae transporteras. Vilket Sisyfosarbete...

På eftermiddagen inböjd de som suttit med administrationen till Gällöprovet till en liten träningsstund.

Vid middagstid så samlades vi  med gästspelande Kicki  (två flattikar Sally / Skrutt) fr Östersund vid Colldéns.

När vi anlände så fick Mixo först kolla av området, mina medtränare förklarar för Kicki.

Övningen var förberedd och vi bjöds på en sak som Mixo aldrig gjort förut.
Vi fick jobba i par (det har vi gjort)

Detta har vi aldrig gjort...
Först en enkelmarkering som inte skulle tas av Mixo förrän parhunden gått på sitt dolda linjetag. När hon var i hamn så var markeringen Mixos, det gick galant! Därefter fick Mixo linjetaget och parhunden markeringen. Det gick ok för Mixo, ok beror på att han , i vanlig ordning, blir såååå nödig (nr 2), tappar fokus och måste börja om.

När alla gjort detta så gör vi en annan linjetagsövning - den gick oxå ganska bra. Funktionären var lite vimsig i plymen, men annars var det ett ok jobb.

Att det är lite stök och mycket att hålla reda på tror jag bara är bra för Mixo, det verkar vara roligare då. Ellerr.......kan det vara så att matte tycker det är roligare och utsrålar en annan energi på det sättet ??!!!

Vi fick lite hjälp att träna platsliggning. No prolem! Och en tävlingsledare som kom med apportbocken, men där fick vi se återfall, så det måste finslipas inför nästa helg. Det är nog ingen stor grej så det ska nog gå bra.

Tack till träningskompisar som fortfarande orkar stå kvar vid min och Mixos sida, trots år av strul och tillrättalägganden! Nu börjar nog träningen bära frukt, ser det ut som.

Mix är påverkbar och flippar inte ur för minsta lilla.