Att lära på ett annat sätt 060829

Idag så har jag börjat tänka framåt i apporteringen.Mixo kan gripa
Mixo kan kallas in med apport i munnen
Han kan följa mig vid sidan, i alla möjliga gångarter.
Han kan håll fast

Det han inte kan är biten från gripandet och fram till metrarna framför mig, då måste jag väl någongång börja bygga in den biten. Projekt flytta stigen alltså.

I vågaprojektet-skall jag våga lite mera.
Igår fick jag klart för mig att det är ett inlärt beteende hur han hanterar dummies med handtag, i kort markeringssituation.
Undrar just ja om hantolkar mitt start "ja" som ett "stick och ta den där och gör vad du vill-lek eller nåt", eftersom det har hänt flera än fyra ggr (vilketi Mixos värld är en sanning - tills motsatsen är bevisad).
I gripandet har jag lärt in apport, lugnt och vänligt.
Anledningen till att jag vågade kolla hur landet låg (fastän jag inte har råd med flera missar)
Är att han apporterar ju ta mig sjutton allt annat; flaskor, handskar, koppel, krukor, hinkar, vattenkannor, lekslangen etc.

Medan dummien blir en leksak- och att han har väldigt lätt för att lära in situationer.

Idag läste jag Svartbergs avsnitt om apportering. Enligt han skall apportföremålet ligga med kortsidan mot hunden, vilket gör att den måste vrida sig halvt på väg tillbaka i o m gripandet, belöna detta! Alltså vridandet tillbaka, var tesen.
Eftersom klickern funkar bra på Mixo, skall väl inte det vara något problem.
Men snacka helgardering. Har hört talas om erfarna förare som bygger startramper åt sina hundar. Så det kan jag oxå göra - undvika att det blir fel! Jag byggde ett V av fårstängslet, med ena skänkeln 8m, och den andra således 42 m. Det är ju samma stängsel som vi tränar ÖVER på, men det blir ändå en begränsning. 
 
Först gjorde jag vanlig målträning en gång, med muggen, placerad i spetsen på V:et. Därefter några korta gripanden med dummien i rätt läge. Sedan placerade jag extern belöning, bakom mig (belöningsriktningen!!!) och började träningen. Trot eller ej, i o m att dummien ligger placerad så som den gör, så vänder han upp mot mig i om gripandet, KLICK!! (lönebesked, lön bakom matte), full fart in lämnar med viftande svans och tittar "vad får jag nu??". "Vad gör vi sen??". Med så små medel, kan man kanske landa rätt.

Vad jag har fått lära mig tack vare Mixo. Jag får verkligen gå en annan väg. En mycket krokig. Hoppas att jag kan få till slutmålet ändå. Fast jag får vandra på nya stigar.

Fotgående tränade vi också, några över och inkallningar. Allt gick bra. Nu vill jag träna med störningar av andra inom en mycket snar framtid igen. Det är liksom då man får ut ev kvitton på hur vi eg ligger till.

Värst av allt: Vi hade med lekknuten ut på lägdan och bara gladapporterade med, fantastico! Har ALDRIG KUNNAT GENOMFÖRAS tidigare. 5-6 kast, varav ett blev heltokigt. Och då fick jag praktisk användning av dirigeringstecknen. Han kunde då oxå, han tog tecken i en leksituation, fann föremålet, plockade upp och rusade till mig! Kan detta vara min hund???


Höll i sig....060828

Idag kom eleverna till skolan. 6A hamnade under mina vingars beskydd, känns som en toppengrupp!
Har kommit på att jag under hela mitt liv tänkt att jag borde föra bok över de böcker som jag läser, bara för att se hur mycket det eg är.
Det är aldrig för sent att börja med nåt nytt, så nu kommer Lottens böcker också:
Karin Wahlberg ; Blocket, läser jag just nu

Idag var verkligen vardagen här igen!
Jobba, handla, middag, läxor, diska, tvätta...

Men vilken tur att man har hund! Då går jag ut en stund, att det regnar är inget som hindrar mig.

Idag gick vi bara ut på lägdan, i lite nya banor. Jag dristade mig till att närma mig ägornas rävfälla (300 m från vårt hus, i utkanten av de öppna ytorna, som iof är ur bruk. Men  gissa vilken arom den sprider....

Inledningen av vår rastning börjar som igår, med att Mixo går fot, jag är helt förbluffad över vad han har hittat på. Jag får nästan schasa ut honom på rastning. Fast det är ju bara att tacka och ta emot!

Han fick, enligt planen vittring på fällan. Jag lät honom gå riktigt nära, innan jag kallade in. Då händer det igen! Han avviker direkt från sin tanke och kommer in i jordens fart! Vad 17 har det flugit i jycken??
Dessutom hoppar han in på vänster sidan och tittar förväntansfullt på mig. Jag tror han har fått en allvarlig knäpp. Fast beröm får han så det står härliga till.

Efter rastning, inkallningsträningen går vi och tränar några ÖVER. Tog med mig muggarna, för extern belöning. Funkar toppen. Kan i dagsläget skicka rakt från 12 m, ÖÖÖVER, 10 m belöning, inkallning, ÖÖÖVER, till mig, extern belöning.

Linjetag och ut, stopp utan stöd av nät på öppna ytan. Lite kortare avstånd än med nätet, men det ska vi nog öka.

Idag var slutövningen att skicka fram över, belöning, hit, över, sitt, vänd 90grader, fram, stopp, ut, belöning,hit. Han verkligen älskar denna sortens övningar. Kul att kunna sätta ihop delarna, till längre serier.

Tränade några gripanden.

Vågaprojektet1

Fjollret fortsätter....Efter regn kommer solsken 060827 Hunden kan läsa!

Känner för att skriv en rad till i denna dag.

Idag när vi var ute och tränade så läste jag i boken om fotgåendet, även inspirerad av Anna-Lena & Mysaks "bakdelskontroll".

Under det att jag läste (vilket jag nu tror att Mixo också gjorde), så kunde jag bocka av en massa delar, som alla möjliga och omöjliga sorters förflyttningar kring fötterna. Vänster, höger, bakåt osv. Jo det kan vi, och Mixo tycker det är KUL! Med bra positioner.

Sedan kommer nästa steg starten i fotgåendet, jo det är oxå kul och bra!

Men att hålla kvar den positionen om jag inte uppmuntrar hela tiden, är svårare.

Läser att man skall vänja hunden vid en tävlingsmässig hållning, inte gå och titta mot hunden, hunden skall söka din blick, samt att man skall få hunden att göra detta även när man är tyst...Jaja, men hur?? Då kommer tipset att rikta näsan framåt, se ned i marken någon meter fram.

På kvällsrastningen av någon outgrundlig anledning, så tänker inte Mixo rasta sig, utan han har bestämt sig för att träna fotgående. Aldrig tidigare har han trippat så med denna blick upp mot mig, spontant.
Ok tänker jag, klickar och berömmer och anammar direkt blicken ned i backen-tesen. Och VIPS!!! Så har Mixo ett i stort sett felfritt fotgående (Är inte detta Magiskt, så säg??!).Han går  perfekt fem-tolv meters sträckor, får klick.
Vid fri kommandot - så går han en och en halv meter fram och vänder om och tycker att vi ska träna mera fot.

Så nu är jag övertygad om att hunden måste kunna läsa sig till hur man gör. Undrar vad som står om inleverering av apporter i samma bok. Kanske han kan ta och läsa dessa sidor också. Varför inte nu i veckan när jag är på jobbet. Eller kan han vilja ha den som ljudbok istället ;-)

Två ÖVER, hann vi oxå med.

Han tog ett rådjursspår, NEJ, tutut, tvärvänder! Men HUR hänger allt ihop???!

Så nu är jag inte trött längre - mera nöjd! :)

Avancerat 060827 åsså trött

Ibland blir jag så TRÖTT!
På rastningspromenaderna igår märkte jag hur Mixo tycktes tänka...

- Aha, hon tappade mark häromdagen... Då kan jag kosta på mig att vara lite mera ohörsam.

Svansen högre, någonslags fördröjning på reaktionerna vid kommandon, somom "jag ska bara"...
 På´n igen: "Det ska du INTE!", vad trött jag blir.... Må detta ta slut med könsmognaden, iallafall avta.
I rättvisans namn ska jag väl tillstå att han alltmera rör sig i terrängen med öronen platt efter huvudet, vilket betyder att min frekvens är påkopplad. Att visa på att jodå, jag är med och jag är den du ska lyssna på, i stort sett hela tiden....trött, trött...

Men jag FÅR inte ge mig, jag har ju en gyllene hund, med massor av kunnande.....

Av den anledningen valde jag bort viltspårets självständiga arbete. Utan tog med mig dirigeringsövningarna ut på ny plats, och utan stöd av terrängen. Samt att jag har bytt till mindre mål-hinkar, vi har nu muggar. DVS, målet syns inte på håll. Man måste använda näsan. Ytterligare avancemang; vid gripandena har jag skalat av silver tejpen, handtaget synligt alltså.

Gripandetankar.

Jag sitter på badstranden (barnen badar). Släpper dummien bredvid mig, direkt griper Mixo i handtaget, jag ger inget klick beröm, utan klappar på benet ( då kommer han med dummiesen)och säger inget, gör bara om. Samma en gång till...
Vid tredje försöket griper han rätt, klick, beröm , godis. Jajustja- det vat DET hon ville ha!
försök fyra; "vad händer om jag lägger mig med dummiesen???, utmana!"
Inget annat än klapp på benet, gör om, efter inleveransen.
Sedan går det som smort på lite olika avstånd, inga kast utan bara gripande i tankarna.
ungefär så här 00101110111 i serie.
Tilläggas bör att badstranden är en plats där det sist var rally med Viska=lekplats i Mixos värld.
Han skulle aldrig droppa, fastän han får godis. Vilket jag trodde var omöjligt förr i tiden. Håll fast är så befäst, så det finns liksom inte i hans världsbild.

Dirigering

Rakt fram och ut, diagonalt över stranden, samt i skogen intill. Gick bra! I obanad terräng, ca 35 m. helt ok!
När han inte rivstartar kallar jag in och börjar om, jag vill bara primera korrekt beteende. Men det är oftast rivstart, och det är ingen fara att göra så (iallafall inte med Mixo vad jag kan se). Det som jag gör efter en långsam start är att jag reaktiverar målbilden, ökar motivationen. Därefter skickar jag igen
Måste nog lägga lite tid på korrekt framåttecken i kombination med rösten. Finns en tendens till nåt missförstånd, som jag ser en aning av, någongång ibland...

Över

Roligaste just nu, fick till det genom en bildäcksgunga och över en ned fallet träd idag.

Saker som jag älskar med Mixo:

Underbar vilja att lära
Fantastisk av /på knapp. Lugnare än Mixo får man leta efter hemma i huset och på gården (lös-olinad).
Han törs! Blir ett hopp fel, så går han direkt på igen, om jag vill det.
När han blivit osäker på något i omgivningen, och konstaterat att det är ofarligt, så finns inte faran mera.
Underbar fart
Fantastisk markör
Näsan är alltid på.
Håller alltid koll på mig, hans sätt att söka upp mig när jag sätter mig ned på promenaden. "Hej morsan, ska vi gosa eller jobba???, jaha du sitter här bara, då gör jag det med"
Passiviteten är snart perfekt
Bra avlämningar.


Måste komma ihåg ovanstående när jag blir TRÖTT och uppgiven...

Vatten - återbesök på Holmarna 060825

Känner att vi behöver en paus från dirigeringen några dagar. Bara för att bryta av valde jag vatten idag och skall lägga spår imorgon.

Ylva o jag hade bokat upp Janne som rorsman och skytt!

Det första som händer är det som inte får hända....
Mixo får hoppa ut ur bilen först, men precis som jag säger sitt, så hoppar Viska ut. Vilket utlöser......
förlåtförlåt säger Ylva. Ja men livet är så....
Så här efteråt så, kunde vi tänkt efter mera.
Jaja efter åtgärder så kan man kalla in Mixo igen, och vi väntar in båten som för oss ut till holmarna.
Då är Mixo helt i hand igen och det är inga problem med den saken.

1 Enkelmarkering - väldigt LÅNG blev det- 100 m ut på vattnet. Men det fixar Mixo utan problem, han blir inte ens det minsta trött.
2 Tre bollar kastas mot en liten grann ö, 45 m. Mixo får hämta alla tre. Han har visst lust att byta när de ligger nära varandra. Men denna gång gör han det inte.
3 Tre dummisar skjuts framför, på och över den intill liggande ön.
Att simma dit går bra - men han går upp på ön och sonderar terrängen innan han simmar tillbaka. Lite för mycket, dessutom tog han ö dummisen med sig ut och bytte till bakom dummisen- inte SÅ bra .(.
PÅ slutet fick Mixo, vattendjuret, hämta en som blev kvar, då var han nog trött, försökte hitta en landväg-men se det går ju inte!

Mellan varje 1,2,3, så var Mixo passiv och Viska jobbade med samma övningar. Det är intressant att se att hundarna har olika svårigheter, och varje förare tycker att det problem som finns hos var och en är det STÖRSTA problemet, och uppfattar träningskompisarnas som ett pyttelitet.

Vid vatten arbetar vi såklart utan lina, det kan ju vara fara för livet annars.

I magen känns det som en sådär träningskväll - men jag får ju inte glömma att det inte varit genomförbart  att träna så här med andra förut.

Störningsstegring 060823

Cecilia o Gus som kom åkande från Östersund, Marie och Vira, Viska o Ylva och vi hade stämt träff på Krokvågsmoan.

Jag kände att det var bäst att ge Mixo bästa möjliga förutsättningar för att lyckas utföra ett säkert arbete.
*1 Bekantat sig med miljön INNAN resten dyker upp
*2 För att finta resten av sällskapet hade jag gjort iordning en fikakorg, som vi inledde kvällen med. Detta medförde att alla hundar var med på picknickfilten i 15-20 min. Den tid det brukar ta för Mixo att varva ned i andra hundars sällskap.
*3 Först ut i träning, med de andra hundarna i bilen, bara med publik av homo sapiens.

Vi gjorde de övningar i dirigering som vi är säkra på hemma.

Därefter kom en hund i taget fram och körde ett pass, medan vi var passiva.

Till slut var alla fyra hundarna framme, och Mixo fick köra några pass till.

Jag tyckte han skötte sig  mycket bra. Det var endast vid ett tillfälle han avvek mot de andra ekipagen, men det gick att bryta utan några större åthävor, för att därefter utföra det moment som han avvek ifrån två ggr perfekt!

Det visade sig under kvällen att fårstängselträningen föll de andra i smaken, coh Cecilia fick med sig en rulle hem till stan.

Vad kul att kunna träna med andra!

Ny miljö 060822

Fick idag bud om att det kommer träningsfrämmande från storstan Östersund imorgon; Cecilia och Gus skall dyka upp! KUL!!

Så dagens träning gick ut på att backa i dirigeringsövningarna- eftersom det var läge att byta miljö idag.
I morgon skall vi jobba i ännu en ny miljö , samt med störning av att andra hundar finns med.

Ny rulle fårstängsel sattes upp i skogen.

Där tränadee vi UT (m kortare avstånd)
Stopp
Framåt
Inkallning

Gripanden och, ny miljö syns!

ÖÖÖVer!, gick jättebra idag. Han börjar fatta galoppen, även om han är en bit på andra sidan och ska hoppa till mig. Försöker tänka på att han ska hoppa rakt över i anvisad riktning, för att slippa trubbel senare. Oftast gör han rätt spontant, det är bara ibland som jag behöver kalla in för att börja om.

Tove, dottern, var med och hjälpte mig. I stort sett var träningen lyckad. Jag tycker att Mixo behöver få veta att matte kommit hem från jobbet, och har åsikter om ditt beteende. Lite nonchig, så att jag får påminna om prioriteringsordningen, som gäller.

På vägen hem bjuder Mixo å bästa inkallningen alla kategorier! Han inleder med krökt svans och hög fart bortåt, i högt gräs, men på en smal (knappt hundbred) stig, dvs värsta roliga motståndet.
Test möjlighet, tut tut och döm om min förvåning och glädje när Den MAGISKE MIXO, tvärvänder på en 50-öring och kommer mot mig i lika hög fart. Jag blev själaglad, vrålar BRAAA, hoppar, klappar händer,
"den bästa inkallningen du gjort i ditt liv!!!", utbrister jag, strax innan ruset passerar mig, tyvärr.

 Min något mer sansade dotter säger med lugn låg röst, precis när Mr speedy Gonzales passerar i 120 knyck;

- Eller så inte!

Vid detta laget har jycken gått utom synhåll, tut, tut, och kommer han tillbaka bakom kröken i samma goa fart och hoppsätter sig bredvid matte.
Då startade mattes fyrverkeri av klick, godis, klappar och bus, HELA REGISTRET!
Vilket jag VET startar om det hela, men det gör inget, och det var meningen, låt det vara KUL då när du lyssnar!
Då händer det ännu mera magiska: Han gör ett snabbt 8 race, och kommer sedan in och sätter sig lugnt vid sidan, spontant. Då fick han en lugnare dos av beröm, dock såpass uppskattad att yttersta delen av svanstippen viftar.
Sedan går vi tillsammans därifrån - i total Harmoni (vackert va?!)

Vi får väl se hur Harmoniska vi är imorgon när vi ska träna med tre andra hundar. Ska hålla mig till det han kan, och se det hela som en störningsträning. Att få träna med en annan hane är vi ju inte bortskämda med precis.

VÄÄNSTER 060821

Idag har jag börjat jobba igen.

Även tagit tag i att skicka ut inbjudan till Jaktlydnadskurs (se SSRK J/H).

TRäningen idag har varit skogsavverkningsinspektion, med rastande Mixo.

När vi kom hem äntrade vi lägdan igen.
Snackar vi förväntansfull hund nu, när vi går mot detta område?! jodå!

Började med att träna gripanden. Avståndet var mellan 8-15 steg. Mkt bättre än igår, när avståndet blir ngt längre för Mixo, jag är lite närmare dummien. Så måste han ju koppla på näsan, för att finna. Om näsan får användas en liten stund, alltså kämpa lite för att nå målet, så används hellre tassarna för att stämpla dummien (som antagligen skulle flyga upp annars ;-)).
Syftet med denna träning är att få honom att gripa på ett bra sätt.
Noterbart är att han lyfter dummien , men iom att klick uteblir, så är han konfunderad.
Hmmm.... vad kan vara fel nu då???
Nytt försök
Bättre utförande, får klick.

Annat intressant, det har hänt en gång idag att han "tappade"dummien vid avlämnandet. Jag tittar förvånat på doggen, utan nån kommentar.
"Hmm... matte är inte nöjd, jag provar ett snabbt läggande - inte det, då kan det vara dummien, jag tar den, lyfter upp, och se vilken GLAD och nöjd matte. " Detta räknar han ut själv- det enda jag gör är att inte räcka fram mina händer, jag lägger dem på ryggen och väntar tills han gör rätt, klick, tack, belöning.

Idag gav jag mig i kast med vänster tecken.
Dagens personbästa:

linjetag 15 m tut, tvärnit, "va?!", UT, snurr runt åt rätt håll, bakåt 20 m, belöning, inkallning, tut, "va+?!", vänster 20m, belöning, Inkallning. Första gången som jag kombinerar dessa tecken. Blir det fyra? Framåt, stopp, utåt, vänster, hit. Nej fem blir det! Vad häftigt. Tänk vad man kan lära sig på en vecka, bara man är målmedveten.

Nyttig träning också i att vara listig och använda hjälper och störningar, så att hunden lär sig nåt hela tiden, samtidigt som han blir säker i momenten han redan kan.
Funderar på om man skulle ge ut en skrift "från 7 till 70 meter på 7 dagar" ??? ;-)

Inkallningarna - ja just ja, dom, *ler*. No problem idag.

Avslutade m ytterligare 10 gripanden, varav 7 riktigt bra.

Nyttig Lasse/Cilla lärdom , som jag visst praktiserat, men inte så med vetet och fullt ut: Om inte övningen blir bra , t ex skicket, ta in hunden och börja om, så att det blir rätt. PÅ så sätt kan man bibehålla t ex farten ut.

Dirigeringsnojig?? Ja ett tag till. När vänster sitter mera ska jag pausa lite från detta, innan jag lägger in höger. Tror jag ska läsa in mig på ställande och fotgående. (Lkl tankar)
Fjoller... :-)

Jaktprov i Övik mm 060820

Helt frivilligt stiger jag upp kl 04,45 (!) för att åka och titta på jaktprov i närheten av Skorped. Vira och Marie startade i Ökl - kom därifrån med en 2:a. Skitbra jobbat!
Anne startade i nkl med både Chazzy och Skorpan, fast det såg vi inget av, när det var en var lång sträcka mellan provplatserna.
Lasse dömde Ökl, och Cilla skrev. KUL att ses igen.
En del kloka ord sades och kommer säkert att dyka upp här såsmåningom.
Kul att träffa gamla uppfödaren L8 Fornås också.

Mixo tillbringade dagen hemma i hundgården.
När jag kom hem så tog vi på säkerhetslinan och gav oss iväg med barnen + 5 ungdomar (Rebecka och Peter bl a, som åker till Malaysia på tisdag ) till badplatsen.
Då trodde den lille stollingen att de nya tiderna var förbi -och började nosa och svansa runt som förr.

- Tutut
- Nosar - det är många intryck just nu - var vänlig försök igen om en liten stund
- Tutut
- Det är många intryck just nu - ni är placerad som nr ......5 ...... i kön. (Prioordning ala Mixo: 1 - nosa Kanadagäss, 2 Ungdomar i badet, 3 Du har inte tränat mig på 48 timmar skyll dig själv, 4 Pinka på olika små saker som luktar av andra lägre stående byrackor)

;-), *glimt i ögat*

Dax att påminna om att vi lever i en ny tidsålder ! Viss repetition av detta var behövlig. Matte skall vara nr 1 i kön, min gode herre!

Nåja - vi tog oss igenom detta, for hem och åt middag och gav oss sedan ut på träning.

Fårstängslet bytte riktning på lägdan

Började med 7 gripanden.

Ökade avståndet succesivt från 1 - 10 steg. PÅ avstånd 10steg från matte, använder han tassarna för att säkerställa  att dummisen är DÖD, ;-), (men griper sedan och kommer utan inkallning in med den). Men inte på Nio steg, då griper han fint,vänder om, får sitt -klick-, och kommer glatt in, sitter och bjuder dummisen (ja- det är sant). I morgon skall vi träna från 8 steg till att börja med. Rep 1-5 lyckade, nr 6 blev tass & grip = ej klick, nr 7 lyckad). Det roliga är att han tyx tycka att dessa övningar är roliga, fast det gör ju jag oxå, när vi slipper tjafset och jag ser att det går framåt.

Dax för "över"

5 hopp, med olika avstånd från stängslet. I samband med hopp, varierar jag berömmet mellan röst/godis och knut. Klick precis när han är perfekt över hindret.

Linjetag/ut/ stopp

Övade med tre -fem m avstånd från stängslet, samt med målet längre bort än stängslets räckvidd.

Har tänkt på att uttecknet blivit starkare än linjetagstecknet. Så därför bestämde jag mig för att fräscha upp det.
Dagens personbästa: Linjetag, full speed 25 m, tut-tvärnit "va vill du?", UT - ytterligare 50 m - mål-korv (måste leta lite), Mixo tuttut - inkallning, full speed, tvärnit och spontant hopp in vid sidan! Ögonkontakt - blirenåmer???!

Innan vi nådde så långt idag, så hade vi tre-fyra repetitioner.

Även om målet är korv just nu, så borde det i förlängningen gå att ha apporter i mål (när vi nått dit alltså).
Att träna på det här sättet är verkligen KUL!
Tänk vad han lärt sig på en vecka. Visst behövs repetera och störningsträning och allt detta, men ändå, en bra grund måste det ju vara.

Jojustja Linan var på hela passet.

Utveckling 060818

Jobbade med samma typer av övningar som igår.
Har ökat avstånden lite till.
TYcker att dessa övningar kräver både samarbete och lydnad för att fungera.
Både igår och idag har Mixo gjort "fel" först och visat med sitt kroppspråsk att han inte förstår. Utan att flippa ur!
Då är det inga problem att ha attityden "helt ok gubben, kom nu så gör vi det lite lättare och provar igen". Innan övningen är slut har vi gjort det jag hade för avsikt ifrån början.
Fårstängslet är bra, lätt att hålla reda på både avstånd och vad som är rakt och inte rakt. Bra att ha som hinder.

Dvs skicka rakt fram, blåsa stopp, skicka UT, hämta föremål, lämna av, få beröm. Teorin med små byggstenar, för att få saker att fastna är mkt bra.

Inga problem med inkallningar idag heller, fastän han var och nosade i Råbocks-gatan, som tycks gå precis parallellt med vår ordinarie prommeväg. Skillnaden på två veckor är enorm!

Fjoller, fjoller...

Dottren fick magsjuka igår kväll, så det blev ingen träning med andra.

For he´s a jollygood fellow...060817

Jag har äntligen tagit mig för att sätta upp ett av våra flyttbara fårstängsel.
Varje "enhet" är 50 m lång och ca 75 cm högt.
Jag tänkte att man vid sidan av detta kan förlänga uttecknet.
Samt att träna "över", dvs hopp över hinder.
Samt att man kan träna linjetag.

Allt detta på öppen yta (varningsklockan för detta hörs knappt längre).

Mixo fick rasta sig medan jag trasslade ut stängslet. Han har vissa negativa erfarenheter av dylika ting, så jag kunde se en viss skepsis.
-Hmmm, sist jag var i kontakt med detta kändes det INTE bra.
- Nej du min herre, men då var du ute på egna irrfärder, hade du lyssnat då hade du aldrig fått en stöt.
Lita på mig du så kommer detta att gå bra.

Vi började med att gå tillsammans runt stängslet och nosa på det, för att konstatera att det nu var utan smärta. Det är lätt att se när han släpper sådana tankar.

Ok delmoment ett. UT tecken i ny miljö. Sista övningen var Mixo 20 m från mig och sprang ut, bakåt, på tecken, kvickt som en vessla ytterligare 50 m. En annan rolig notering, är att han, på köpet, efter slutmålet, har tagit för GOD vana att i högsta fart komma in till mig igen. Sk sidovinst.
Paus och vatten och gos.
Nästa moment var "över", Vi gjorde väl 7-8 hopp. Stegring; jag först Mixo sen. Jag på andra sidan, Mixo till mig. Mixo fråm mig och hämta föremål på andra sidan och hopp till mig på tillbaka vägen. Föremålet är en lekknut.

Sista övningen var lite svår. I borterst aänden av stängslet, så lyfte jag upp ca 5 m, och gjorde slutänden som ett U. I detta U lämnade jag knuten, Mixo är med. memoryträning alltså, vi går tillbaka hela 50 m sträckan + 5 m , där jag gör en slutstation av köttfärs (modell uttecken). Därefter framåt igen , lämnar köttfärsen åt sitt öde. Tanken var att sända framåt, linjetag (ett bekant tecken) till knuten. Som tur var så kom jag på att. Vi måste reaktivera minnet av knuten i andra änden. Mixo fick sitt-stanna, och jag reaktiverade knuten (gå och gå).
Ok dax för framåtsändande, nja sa Mixo - bakåt, till köttfärsen. NEJ, lyssnar!, kom här. Skickar framåt och det lyckas, tyvärr tabbar jag mig och glömmer i min iver att blåsa stopp. Vad händer, jo stackars hunden gör en kullerbytta in i stängslet, i U-et . Något brydd!
Ok - då tar detta en stund till. Det tog några omgångar-eftersom jag tabbade mig, hur kul är det att bli skickad framåt och få en överraskande kullerbytta, på en skala??
Bit för bit fick jag visa på att det var ett misstag som skett, men innan vi avslutade passet, en kvart senare, så skickar jag honom framåt 40 m, hämtar knut, vänder om direkt och, hör och häpna (!), ökar farten på vägen in.
(matte eller köttfärs i sikte??? ;-) Lämnar snyggt av under stora ovationer, sedan kan jag skicka ut honom till köttförsen. Slutstationen.
Han klarar alltså av att gå i anvisad riktning, utföra sitt uppdrag, fastän det ligger en lockelse av stora mått i en annan ände. He IS a jollygood fellow!
Och inget bråk om någonsomhelst inkallning, så det så!
I kväll ska vi träna med andra - så vi får väl se hur kaxig jag är när jag kommer hem därifrån.

Idag har det hänt 060816

Det som aldrig hänt tidigare...
Mixo hörsammade min inkallning mitt i ett rally-race. Och två ggr dessutom!
Var ute på rastpromme i skogen, med tre barn struttandes runt, före, efter, i ,på, under, över och mellan oss.

I mitten av den stig vi gick i var en i Mixos värld lagom hög vattenpöl, lagomt spring och plaskmotstånd.
Kan det bli roligare??!
Värsta racet utbröt av detta.
Han sprang som besatt framoch tillbaka och runt denna vattenpöl, snabba girar. Radie på ca 50m, spring i åttor.
Jag känner mig helt lugn, vi är mitt i skogen, linan hänger med, men den besvärar honom inte.
Aj, då bara han inte tvärfastnar någonstans, tänkte jag. Det gjorde han inte heller.

Ok - nu har jag läge att se om han lyssnar, och jag kan korrigera om han inte gör det, eftersom livlinan är på.

Din dåre skrattade jag "Mixo-vissel tut, tut" Och vad GLAD och nöjd jag blev när han mitt i rallyt bara avbröt och kom och satte sig hos mig och tittade upp "ville du nåt?!"
Bara klappa om dig, vad kul du har, kom så går vi...
Spring igen om du vill..
Ja- det vill jag.
Samma scenario, fast vi gått en bit vidare.
Jag kallar igen och han kommer!
Nöjd, nöjdare, matte Lotten
Beröm, kel godis och ett lugnt avslut, svansen viftar och blicken är mot mig när vi går vidare tillsammans.
Nu känner jag att vi når någonstans.
Nu får jag inte bli frestad att göra sådant som påminner om det gamla beteendet, ett nytt är starkt på G!
En annan notering - han kan gasa på för fullt framåt. Utan någon typ av påverkan gasar han på tillbaka. KOmmer nära och säger Tjena! Ärume? Han har alltid haft koll på mig, inte rymt, aldrig försvunnit. Men mera hållit koll på avstånd. Nu är det på ett annat sätt.
En tendens åt rätt håll.
Det var någon som funderade om hur han är hemma på tomten. Jättebra! Han är alltid lös, och har i stort sett inte gått över tomtgränsen. Så felbeteendet är situationsbundet.

Det var all träning idag (otroligt!) Jag har nämligen jobbat idag och Mixo har fått vara några timmar i hundgården, han behöver ju skolas in där. i sommar har han ju mest fått vara med oss hela tiden. Men ett grisöra kan ju göra den tristaste hundgård till ett paradis :-)


Fjollerprojekt och linan kanske är en bra kombination. Igen "den som lever får se".


Ut - tecken och passivitet m gillrad fälla 060815

Jobbar eg på två fronter har jag kommit på; både utveckling och problemlösning.
Fortsatte med ut tecknet. Tog vid på den nivå vi slutade igår. Började blanda med vänster. Under dagen har det blivit tre korta sådana pass. 2 st hemma på gräsmattan och ett i skogen m störning av Vira, Stig och Marie. Fantastiskt vilken bra metod, att lära sig på. Bra att Lasse gav tips om att använda höger hand-ut om nästa uppgift är åt höger och vice versa. Och vad kvickt det går runt den egna axeln, när man gör på detta sätt.  Har ökat avståndet för ut till ca 5 m mellen mig och Mixo och 20 m till belöningen bakom honom. KUL! Vad oerhört fort det går att lära sig saker. 4 ggr, sedan är grunden till ett beteende grundlagt..

Vilket säger nåt om hur många tillfällen det tar att grundlägga ett felaktigt beteende - som dessutom i hundvärlden gett en oerhörd vinst: Som Affe sade nångång för längesedan : om man trampat upp en felaktig beteendestig, så måste man så igen den gamla stigen och sedan trampa upp en ny. Det tar ett tag att göra den gamla stigen osynlig för ögat... OCH att börja använda den nya, så att det känns som en naturlig vana. Kanske man har bytt grejor i köksskåpen någongång-hur ofta står man inte och tomstirrar in i "fel" skåp-innan man kommer på ja, just,ja. Detta var ju fel-jag går till det nya stället. Så är det nog för Mixo nu. Vi har flyttat om grejorna i skåpen.

Det är det linan är med på resan för att göra, så igen den gamla felaktiga stigen.. Så den stoltheten får jag svälja - surt sa räven...

Marie ville ha hjälp med fält idag. Bra tillfälle att se hur Mixo gör i inkallning i den miljön. Vi lade upp ett lämplig rally-scenario. Ny miljö-överraskning av andra i skogen-Vira fick jobba fält-Medan Mixo sitter uppbunden*.
Marie/jag har kommit på att det alltid går att kalla in Mixo ifrån lek osv med andra, när han fått ett "fri" kommando först, men inte när han rymmer ur hand- då är det en rymning vi måste få till - för att sätta stopp på den.
Vi fick vara nog så påhittiga för att få till det, men det gick bra. Lagom bra, han gick ur hand, men fick tillbaka på ett helt godtagbart sätt. Han visar klar reaktion på både rätt och fel, på ett bättre sätt.

Intressant är också att när alternativet att jobba UT/dirigering med mig fanns, då var varken Vira, eller gamla fältet intressant. Utan det var det vi skulle göra som var det intressanta.

Ett annat kul idag var att Stig, Maries gubbe, hade planlagt hela fältövningen. Med karta och allt, så det var bara att lyda order och kasta enligt beskrivning. Fantastiskt roligt. Och tack stig för att du såg och sa högt att Mixo utvecklats mycket sedan du såg honom sist.

*Uppbunden Mixo (ja de som har läst om/sett den studsande hoppjerkan läser rätt!) han sitter tyst/uppbunden/vaken och har full koll på arbetet. Vad gäller stadga och passivitet har vi hunnit långt denna säsong.
Därtill går det att arbeta med annat än det han suttit och tittat på, efteråt.

Och "fjollerprojektet" forgår...

Jag har fått bekräftat ur Svartberghs bok att vissa hundar har ett större behov än andra att känna in miljön först. Kolla av området/finns det några okända ev farliga individer här? Så har jag nog alltid tyckt att Mixo funkat. Det har tagit en stund (som var över en timma förr-och ca 10 min nu) att få honom arbetsbar på nya ställen. Vad skönt att få bekräftat att det kan vara så. Förmodligen är det detta som gjort att Mixos huvud i yngre dagar gått som en vindflöjel, för att få koll på allt som syns och luktar. Nyfiken? Med ålder och mognad tror jag att detta ger sig.

Jag blir så glad när det funkar!! 060814

Igår var jag LÅG, Mixo hade ett återfall. Fast vi löste uppgiften och så vidare, jag ger mig ju inte. Men det är SÅ trist. Idag har jag vänt mig åt ett annat håll. Jag jobbar med nåt annat helt enkelt. Linan har vi på i vissa situationer, inte i dem där jag vet att det funkar ändå.

Tillbaka till ordspråket Ingenting är omöjligt bara mer eller mindre svårt...

Både igår kväll och idag har vi varit och inspekterat avverkningen som pågår på vårt "skifte".
Mixo håller sig hela tiden i närheten, när jag blir efter kommer han i full kareta och letar reda på mig. VAR är hon??? Bra Mixo, det är så du ska vara.
När vi stannar och pratar med skogsarbetarna, så sätter han sig hos mig, spontant, och väntar! Bra!
Alldeles som man förväntar sig

Mixo får ordet; "By the way...Hur dum ÄR Husse som går emot skogsmaskinerna, utan att tveka. Han verkar inte klok, jag hämtar matte - ett säkert kort. Intill henne är jag trygg"

Summasumarum, i vardagslag så har vi det bra. Det måste jag komma ihåg när olyckskorparna målar den fule på väggen åt mig.

I nya lydnadstänket, så jobbar vi med gripande, fast med lite avstånd. Möjligt att jag stått för länge stilla vid samma moment?!

UT tecken, funkar jättebra. Fast jag belönar med att det finns köttfärs på fat bakom istället för nåt att hämta. Då kan jag träna tecken, utan att det blir med dummisarna. Funkar skitbra, och klickern är med!

det tog ca fyra ggr innan han började tvärvända bakåt på mitt tecken. nu har vi väl jort 10-15 upprepningar, alla lyckade och vi har ett avstånd mellan mig och Mixo på tre m, och belöningen ca 7 m bakom. Kul metod! Mixo duktig=Mixo glad=Matte glad

Har köpt en ny bok
"Med sikte på 10:an", av Kenth och Niina Svartbergh. Mina planer på lydnadstävlingar pågår alltså i huvudet. Som ett delmål - det är ju jakten jag eg vill till, men kanske via en omväg.
Ska ta och fråga Kim - klickergurun-om dettta med targetpinnen. Tror jag hajar principen - lättare att träna position vid fotgående tex. förmodligen en förlängning av mitt target-pekfinger.


Vattenarbete- förberedande dirigering 060812

Premiärtur i båten. Inga problem, inte en tveksamhet (tack dådkraft)

Vi steg iland på en av våra Holmar i Singsjön, den tredje, om man ska vara noga.

Barnen badade och maken fiskade.

Sedan kom Mixos tur.

Kastade tre bollar precis hitom, 40m, en liten udde från nästa holme. Han markerade och hämtade alla, levererade i hand.
Det jag tycker är ett fall framåt är att jag utan problem kallar tillbaka honom om det är så att han tänkt att gå i vattnet på "fel" ställe. På den tredje fick jag vara lite mera på för att få honom att gå åt samma håll igen, men med lite mera tryck-uppmuntransröst gick det bra! Det är bra när han lyckas tack vare att han litar på mig.
En liten paus, sedan hjälpte Janne mig att skjuta med apportkastaren. Tre st till, men de fick land uppe på udden, 45 m. Mixo måste alltså simma över och upp och söka och tillbaka. Det listiga i upplägget var att OM han inte skulle vända tillbaka i vattnet, utan ha för avsikt att ta landvägen, så skulle inte det gå, han var nämligen uppe på en annan Ö (hehehe). Han markerar väldigt precist och finner mycket bra, tar En i taget, inte en tendens till byte, men en tendens till att vilja ta landvägen tillbaka, men med rösten lyckades vi övertyga honom om att det är bättre att ta vattnet, sktibra. Samma i denna serie, han var mera tveksam på den sista, men lät sig snabbt övertygas.
Sist men inte minst, sitter han vid min sida uppmärksam, okopplad, lugn i TRE skott och plums, och väntar på direktiv. Kul också att se hur han mellan apport ett och tre i en serie, lär sig att lägga sig rätt i vind, så går det lättare (smart jycke).
I dag tränade vi också på att jag står  längre upp på land och skickar/tar emot. Att tänka på är att jag, precis när han kommer upp på land, motiverar högre fart, så hinner han inte skaka sig. Han håller fast hela tiden, och levererar i hand, men skakar sig ofta innan. efter leverans i hand, så skall jag bli mera noggran i att ange var jag förväntar mig att han ska sätta sig, så slipper vi ens prata om det senare i träningen.


Ja, jag vet inte....060811

Men det tyx som om detta med linan verka göra att Mixo och jag genomgår en metamorfos.
Två (2 !) ggr har jag statuerat exempel. Inte mera, och det verkar göra susen.
I övrigt gör jycken exakt det jag vill.
Jag märker hur jag är betydligt lugnare (visste inte att jag inte var lugn tidigare), jag litar fullt på att varje situation löser sig till det bästa.
Mixo har visst påbörjat rallyn, men hörsammat inkallning, i alla möjliga (tidigare svåra)situationer. Fantastiskt! Nu är det dags att utmana ödet ännu lite mera, annan miljö, andra hundar.
Han är absolut inte alltid inom linans räckvidd till mig, han kan springa precis som förut, med den skillnad att han finner för gott att hörsamma mina uppmaningar. Nu är det bara att hoppas att tesen håller ända in i mål. Den som lever får se.


Lydnad i Ragunda 060810

Nya hundar: Sita och Disa.
Vi tränade lite allmän lydnad. Nyttigt för alla
Mixos stordåd i kväll var att han (utav alla)!! Var den som låg kvar på platsliggningen, när två andra lämnade sin post och började leka, runt honom. Det var verkligen jätteduktig gjort, han såg ut som en svävare, men han låg kvar, BRAVO!

Listiga linan...060809

Idag har vi
Varit i ny terräng, Mest för att träna lydnad/inkallning. Kompletterade med lite markering med boll.
Allt gick väl, med nya linan på.
Ett pass med gripanden ute på tomten. Använder nu två dummies, bra gripanden på båda!
Fick besök av Jämthundsvalpen Gandi, då var det svårt att vara passiv till en början, men efter en stund ligger vi och slöar nära varandra på gräsmattan.
En vattenmarkering, för att få simma lite i värmen. 40 m?
På kvällen gav vi oss ut på rastning på öppna fältet, crazy.
Några målbilder/linjetag.
Allt fungerar, men Mixo är trött, inte så konstigt... Imorgon får vi ta det lite lugnt under dagen, för att orka lydnadsträningen på kvällen.

"Ingenting är omöjligt - bara mer eller mindre svårt"

Detta ordspråk ramlade över mig idag, av en slump, och det kändes som om nån vill säga mig nåt.

Ett av tipsen jag fick i helgen var att prova att få stopp på Mixos rallyn via lina.
Det har vi redan provat, han vet när han har den på sig, svarade jag.

Prova "murarlina" en tunn liten stark rackare, men använd handskar, löd rådet. Den brukar de inte märka av - det stämmer!

Idag har jag införskaffat denna, och gav mig ut i hetluften. Dvs öppen yta.
Jag provocerade fram en situation, som jag brukar undvika - eftersom det inte brukar fungera.
Med vetskap om att jag kommer att lyckas-så tror jag att jag har en annan pondus i röst och kroppspråk (det är nog detta Lasse försökt att banka in i skallen på mig).
Jag tror att Mixo upptäckte att matte har bytt skepnad - han var väldigt undergiven, nåt som det var längesedan jag sett.
Nu skall arbetshalsbandet (brett tyg björkis- med tunna linan) hänga med ett tag-och linan ska bli kortare och kortare allteftersom.
i övrigt gäller det jag skrev igår- i stort sett!
Morgonluft vädras (igen!)

AHA! 060807

Vilken AHa upplevelse det var att i helgen få se (på film) hur en jakt, jaktprov går till i Skottland. Vilka hundar, vilka avstånd, vilka dirigeringar, vilka förare!!!
Tack för den upplevelsen

Tränat hos Lasse & Cilla 060807

Nu har vi varit hos Lasse och Cilla ("hemma" på kennel Högheden)och tränat i tre intensiva dagar. Mycket matnyttigt, massor av träningstips. En del att använda nu men många som är längre fram!

Underbart emottagna i ett oerhört gästfritt hem.

Enormt hett har det varit. Men Mixo har klarat av passiviteten trots värmen och många hundar, löptik ... katter, kaniner..., massor av det som är ovant.
Vi har bådat bjudit värdfolket på våra sämsta och bästa sidor, det är inte lätt för någon av oss att hålla ihop hela vägen.... men vi kämpar på...

För Mixos del har jag fått bekräftat att det sätt jag tänker träning med honom är, förmodligen, den rätta vägen
Terrängen bör vara "tät" - icke springvänlig.
Arbeta med bollar, inte med dummies
Jobba på vatten, öka svårigheterna, med målområden och avstånd.
Det apporteringsarbete som görs skall lyckas, för att befästa ett bra beteende. Nöta in ett bra beteende vid apportering.
Lydnad (kanske ha som mål att starta i Lkl1? -fundera på det)
Kontakt
Fjollerprojekt (eget påhitt)
Klicker
allt som uppmuntrar samarbetslusten och minskar lusten till social kamp. Cilla är en fena på att förklara hur olika bitar hänger ihop mentalt, superintressant.
Tro på mig själv, det är nog det främsta som Lasse försökt banka in i skallen på mig.


Besök av brorsan! 060801

Idag har brorsan Mysak och hans matte Anna-Lena varit här och tränat tillsammans med oss och Marie och Amber.

Dagsprogrammet:

Mixo fick gå 14 tim gammalt viltspår. Funkade bra. Att spåra i meterhögt gräs, var en ny och svårare uppgift.
Vattenarbete för Mysak, Mixo och Amber.
Alla klarade av detta jättebra. Mixo var dessutom det säkra kortet. Den vi plockade fram när något knepigt skulle lösas (bra för mattes tro på sig och hunden).  Amber en dubbel!!! Fanns inte på kartan, med varken dubbel eller vatten för ett år sedan. BRAVO BAMBI!
Lunchpaus, med vila för alla
Mysak fick gå viltspår (5 tim). Jätteduktig! Spårnoga och lämplig hastighet.
Kaffepaus.
Fältarbete för Mysak - vilken hund! Verkligen duktig med näsan, och det jag avundas mest-kommer direkt hem till matte. Avbrott för enkelmarkering - inga problem.
Amber fick följa med som störning när Mixo jobbade med enkelmarkeringar med tennisboll. Nr 1 - markera ut - till matte - tvärgirade mot Amber och sedan var det dags för dagens anfall (Blä!)
 Nåväl jag tog ett mentalt tålamodspiller ;-), och anfallet går över. Varför går det över?
Efter detta går följande fyra-fem markeringar, av samma typ som smort. Jag går med lös hund vid sidan (inga som helst problem), Marie har Amber med sig och går framför oss och kastar markeringarna när hon tycker, så att vi verkligen får träna stadga. Funkar toppen!
Om jag kunde hitta nyckeln till att bryta anfallen.
Kanske Lasse och Cilla har gömt den hemma hos sig, så att vi får den till helgen....
Summa Höghedensgrabbar: Vilka duktiga arbetare. De arbetar väldigt lika varandra.
Summa Maihaugen: Vad Amber har utvecklats under detta år. Hon kan verkligen massor av moment nu!

PS Kolla in Nelly-lilltjejen har klarat akl Viltspår, Grattis
PS 2 Blåbären är mogna även här i Håsjö