Träning i Sollefteå 060330

Vid tvåtiden landade vi i ett snöfyllt Forsmo, hos Affe Jannesson. En kopp Teneriffakaffe, gott gott och sedan iväg mot nåt som heter I21, i Sollefteå.

Mixo och jag visade av lita vad vi lärt oss sedan sist. Det fungerade jättebra länge, jämfört med sist vi var på träningsdag, så har vi utvecklats enormt. MEN, just idag var det inte det vi ville åt. Utan jag behöver ju hjälp när det inte fungerar...

Efter idag kan vi det mycket bättre. Tackar för all hjälp Marie, Affe och polis Krister som var med, i rent studiesyfte (tror jag...). Det kommer säkert bakslag den här gången med. Men två steg fram och ett bak, blir framåt till slut.

Det bästa med Affe-träningen är hans förmåga att läsa av Mixo (och även mej i viss mån...:-)) Vilka korrigeringar som passar när, att alltid bygga upp, om man tagit ned. MYCKET "bara vara hund" mellan övningarna. En svår situation löses upp med många lyckade. fem minus måste balanseras av fem plus, för att det skall råda balans.
Hur övningarna stegras, utan att jag eg märker det förrän, så här efteråt.
Hur han ser att Mixo både är glad och livlig och har en god samarbetsvilja, egentligen.

Brukshundklubben & Snöoväder 060329

Promenad. Lös på vägen.
Funderar ibland....
Finns det tvåans växel på den här jycken???  Sagt med glimten i ögat...;)
 Lös vid sidan, inga problem förbi hundgårdar med skällande hundar, under förutsättning att det är kommando på. Utan kommando har jag inte testat med denna störning.

Jag önskar mig... ett litet lätt gå och strosa (vad är det???) runt mig inom fyra m radie kommando. Det är under utveckling. Men just strosa är ju ingen växel som tyx finnas.
Overdrive - fullfart- Inte så att han försvinner, inte så alls. Men just vid vägkanten skulle jag önska mig en tvåans växel.

Nåväl, eftersom jag inte hittat denna, så har vi, idag, löst det så att det finns ett
FOT kommando - tätt intill, med full fokus
ett annat
GÅMEDMEJ kommando, intill ca 1m, tillåtet att inte vara lika fokuserad.
samt ett tredje
"ja" Litet vift med pekfingret - spring och rasta dina ben och din mage. Det är då turbon kopplas på!

PÅ kvällen var vi till Brukshundklubben, några min på plan. DÅ är det mycket att hålla reda på, för nån som lägger märke till ALLT som händer i världen utanför.

Det var ett medlemsmöte så jag har fått en inblick i Rapport grenen, springglada hundar passar bra där. HMMM... När de beskrev vilken typ av hund som skulle passa, så blev jag nästan full i skratt. Är det Mixo de talar om???

Marie och jag hade en liten stund där vi pratade om Apporterings stjärnan, som jag hittat på alldeles själv, bestående av de FEM delarna i apportering; Passivitet, ut-jakt, gripa-byte, tebax och lämna av. Samt om Jaktproven. Mixo var med i lokalen, hela tiden och låg på anvisad plats, lös. Vira-lab och en Briard hane var åxå inne. Bra träning. Mixo ligger  verkligen avslappnad och stilla vid mig. Rör jag mig och kommenderar honom stanna, så har han full koll på var jag är, spetsade öron och förväntansfulla ögon - "min tur, eller intemin tur?". Plus i kanten för att första tanken INTE är att pysa iväg till de andra hundarna. Den "nya" Briarden, fanns nog inte ens på kartan- för av honom förväntar han sig inget. Vira är eg en större störning-  "där kan det bli bus, för det har hänt förut."

Mixo fick rasta sig lösspringande både på klubben och hemma i löptiksmiljön hos Marie. Inget av tillfällena bjöd på några svårigheter, vad gäller att kalla till sig hunden och åka iväg, när vi var klara.
Imorgon skall vi till Affe, för en genomkörare igen. Ser fram emot detta. Hoppas att han hinner skotta planen tills dess....:-)Tisdag 060328 Skogspromme

Kvällspromme med Lydnad och löst springande hund i skogen. När jag kom hem så sade Tove: "Men mamma.... du skulle ju ine vara borta nå länge, du har varit borta mera än en timma!!!"

Inkallningsträning - bra, Ett frispel. Bröt själv (jag står stilla!!!) och då kan jag säga; jamen kom då. Så då kommer han bums. Övriga inkallningar gick bra!

Det ligger en del i det Affe säger; det är som om du inte når in

Började med backa, sittande, vid sidan. Jo då en liten bit bakåt kom vi. Så nu har vi börjat.

Vad värre är - det är betydligt lättare att gå lös under "med mig" kommando vid sidan, än kopplad (som går ok). Förmodligen har jag varit superkonsekvent med löshund. Och bara vanligt ordinärt konsekvent med koppel, vilket också syns på resultatet. Det är väl bara att göra nåt åt det då.

Så är det med denna lilla Mixo, han är så kul att vara med att tiden  bara flyter iväg.

Började att lägga ut små mini fält i kväll. Mest för att kolla att han begriper att han ska komma in med en pryl i taget - det begrep han. Inomhus har han en tendens att stoppa in så många av sina leksaker som möjligt i munnen.

Att hoppa upp på stenar och sitta still och vänta på kommando -det är ju urkul, tydligen. Undrar hur jag ska använda mig av detta??? Kanske vid början till vänster/höger dirigeringarna, som klockan.... Vi får se...


stadsvandring - miljöträning 060325

Idag har vi varit i Östersund. I lördgasruschen, Mixo har varit med inne i stan och det har gått bra. Både under transport och under ren passivitet. Tittar på andra hundar, men gör inga direkta åtgärder. Husse och hund stod vid samma ställe i 45 min, han satt (Mixo alltså) och tittade intresserat hela tiden. Lade sig inte ned och drog inte i kopplet. Som en helt vanlig hund alltså.

apporteringsträning 060324

Idag tog vi en friluftsmidddag vid Jaktstugan i Kälsjön. På vårvintern är det underbart däruppe!!
Packade träningsväskorna (!). Mixo var helt underbar hela utflykten, höll sig intill oss. Några vandringar ut på vägen bredvid, men gick hur bra som helst att kalla tillbaka honom. Under tiden tycktes polletten ramla ned; att man skall hålla sig på ett visst ställe, i denna skogsbacke. Även idag mötte den fastfrusna Älghuden (slarviga jägare!!) på skräckblandad förtjusning av hunden. Men idag tordes han fram till den - fast vi säger ifrån. Vill inte ha små Älgrester kring vindskyddet.

Husse var villig skytt idag, med apportkastaren. Sköt 15 skott, varav säkert 7 var "poffar". 3 var pang utan apportering för Mixo. Han stack på en enda. Men då hade jag lämnat honom, och höll på med nåt annat. Det fina i den kråksången var att det gick utmärkt att stoppa honom, och kalla in på plats igen. Utan nåt som helst krångel. Slarvig matte, men jag brukar tänka på vad Lasse sade en gång "det blev ett missförstånd", och så kan det nog vara ibland. Att det blir missförstånd. Annars är han förvånansvärt fast duktig på att sitta still, när det behövs.

Så till apporteringarna; Vilken hund!!!

Första skottet gick 50-60 m in över en liten tjärn, brant dike som skulle forceras, där tog det en liten stund för den lille att bestämma sig. Men det gjorde han helt utan påverkan av oss. Jag sade till Husse "klarar han det här då är han skitduktig!" . Han ringade in området kring "ägget" ganska snabbt. Finner i snön och vänder, helt spontant om, till mig. Bra, ropar jag. Med min berömma lagom röst. Jag har lärt mig att om jag speedar upp, så gör Mixo det åxå. Han lämnar av hos mig, i hand. Viss finputs behövs ju, innan det är snyggt åxå. Men DET känns som att vi tar det framöver.

Under den timme vi tränade apportering, med tre pauser (fritt) så gjorde Mixo oerhört bra ifrån sig. Vad häftigt det är att han har detta bara medskickat. Nu börjar jag förstå i praktiken vad en Jaktis, har som andra inte har haft. Det bara finns där, av sig själv liksom. Det var ju det jag ville ha, men kan nästan inte tro det ändå
Knepet är ju att förstå det, och att inte bli för ivrig...Tur att han tycker att lydnaden är kul åxå. Så att jag kan blanda lite.

Under de timmar vi var däruppe så kallade jag in Mixo. När det behövdes "på riktigt". När en skoter passerade, viss tveksamhet, men kom in efter ytterligare signal.

Teorin vi arbetar efter nu är förväntan. Förväntan att vi skall arbeta, matte och jag, tillsammans.


Kan det vara så gott att det värsta i denna fysiska könsmognad har nått sin kulmen, att den dalar och jag håller på att få tillbaka min Mixo, som han var? Jag hoppas det. Det är så skönt inombords när jag har känslan av att lita på honom igen. Att inte hela tiden gå med handlingsberedskap för att det närsomhelst kan spåra ur.

Lydnadsträning 060323

Idag tog jag och Mixo ett kvällspass. Vi blandade kända moment som fotgående, halter och vändningar. Hmmm... helomvändningar och backande ska vi ta och lägga till inom kort kom jag på nu.Det börjar sitta riktiigt bra nu. Läggande under gång är riktigt snyggt. Tycker jag förstås, får väl se vad expertisen säger. Fränast är uppsynen med spetsade öron och svepande svans.

"Vad blir det för kul sen???"

Tränar in momentet stå - jag tycker mig se att han börjar fatta galoppen. Ska komma ihåg att fråga Affe lite om det momentet.

Ingångarna blir bättre och bättre, han rättar till sig själv numera

Bäst av allt var inkallningarna (JO-du läste rätt!) Rak enkel inkallning 25 m, peppade tempo med boll, ingång vid sidan, fot , Beröm med studsande boll och den kommer alltid spontant i retur nu. Höjer ett litet varningens finger till mig själv. Studsande boll - blir bara såååå kul. Det är en extras - den får jag dosera med användandet av. Rullande bollar är ju inte riktigt lika spännande.

Pausade med löst springande hund på lägdan, tf 1 då sprang han in i ett ståltrådsstängsel, det var nog lite läbbigt. Kom spontant in, och då fortsatte vi promenden tillsammans framåt.

Tf 2. Släpper - stannar 5 m framför mig och frågar Vadnudå? Spring du - viftade jag med handen. Försvann utom synhåll. Jag avvaktade 10-15 sek Kallade in. Och Vad glad jag blev när han kom direkt in till mig i full fart . Därefter fortsatte vi promenaden hemåt lös vid sidan "med mig" och till sist kopplad. Jag valde att betrakta detta som en självklarhet - bra gjort-och gick inte upp i spinn av beröm.


För första gången lyckades följande vid första försöket : kastar boll - rullar bort- ger tillåtelse till att springa efter. Blåser inkallning efter 3-4 m från mig. Han vände DIREKT. Belöning - ja ta den då!

Idag hyser jag framtidstro igen. Denna vecka har ti-on-to varit BRA dagar!

060315 utmattad

Mixo har legat istort sett hela dagen. Han är nog sliten efter gårdagens träning.
Vi har tränat  i två pass fm/em. Med framsteg. Har kallat in i situationer som inte gick häromdagen! Så nu vädrar jag morgonluft igen.

Imorgon ska jag på kurs med jobbet så då får Mixo en välbehövlig vilodag.

Sollefteå 060314

Japp då har vi tagit stora kliv in mot en betydligt mera befäst inkallning. I dag har vi varit till Affe och fått hjälp och stöd. På några minuter hade han ringat in problemet. Han har gett mig verktyg och modeller för att hantera Mixo.Förståelsen och tänket har jag nog (vissa saker är uppdaterade och några nya), MEN en del av mina verktyg måste bytas ut.
Som vanligt - dags att lägga undan verktygen för inlärning, och dax att plocka fram krav-verktygen.
Gud vad skönt det känns, nu hyser jag framtidstro igen.
Jag har fått bekräftat vad jag tycker: Mixo är en kanonhund. Bara jag lär mig att hantera honom på ett sätt så att han förstår vad jag menar
.

TACK Affe!!!!!

Åsså Marie, som alltid hänger med och hejar på och kör och tänker och bryr sig mm mm.....

En kämpig dag 060312

Idag har vi ramlat lite bakåt ...

Igår var en jobbig dag mentalt för Mixo, så det fanns mycket spring lagrat i de benen.

Skidtur på isen - abborre var ett fint byte som Mixo ansåg att det var hans, och enbart hans eget, till att börja med. Jag kände att situationen blev jobbig och kallade in förstärkning. Det slutade med att  han apporterade abborrar, efter en allvarlig diskussion. Men det kändes trist att se den där urflippningen igen.

På vägen hem hade jag honom lös vid mina skidor under kommando "med mig" - det fungerade utmärkt. När skoter dök upp som störning så stannade vi kommando "stanna". Och inga missöden blev av.
Längtar till nästa säsong när man kan sela på denna springglada hund och låta honom dra.

Kvällstur med störning av Viska och Pärla. Vi har höjt störningsnivån betydligt - och det gick väl ok.

Det är väl ändå tur att jag vet att det oftast brukar gå fyra stora steg framåt efter det att man tagit två bakåt.

060311 studiebesök på hundutställning

Premiär på hundutställning. Ren miljöträning. Först så var det full speed, men efter en kvart så hade jag en lugn och samlad hund vid min sida, vilken enormt bra miljöträning!

060308 Fågelinfluensan drabbar jaktproven

Det är trist men sant. Inga viltprov i år. Fast... nog är det klokt med sådana beslut, om det behövs.
Från ssrks hemsida:
Spånga 8:e mars, 2006
Att:
SKK/Jhk
Samtliga berörda funktionärer inom SSRK
JDF samt samtliga retriever och spanieldomare
SSRK Huvudstyrelse

Med anledning av skrivelse från SKK ”Angående SSRKs B-prov för retriever”  daterad 2006-03-07.

SSRK har idag emottagit ovanstående skrivelse från SKK (bifogad). SKK:s jakthundskommitté har beslutat att det med anledning av situationen vad gäller fågelinfluensan föreligger alltför stor medial risk att genomföra B-prov för Retriever i enlighet med gällande bestämmelser.
På SKK:s rekommendation så har SSRK Hs efter samråd beslutat att de prov som är planerade under den i första hand aktuella perioden (april-maj) ska genomföras med dummies istället för vilt. Allt vilt på samtliga B-prov under perioden april-maj skall således bytas ut mot dummies.
Denna information kommer att gå ut per mail och per brev från SSRK:s kansli till samtliga berörda funktionärer. SSRK Hs ledamöter kommer också i förekommande fall att följa upp informationen per telefon eller personlig mailkontakt.
Det är av vikt att samtliga funktionärer, förtroendevalda och provarrangörer som berörs av beslutet omgående, aktivt arbetar för att sprida informationen till provdeltagare och provfunktionärer.
Beslut om hur meriter tagna under den aktuella perioden ska värderas beslutas av SSRK Hs under Huvudstyrelsemötet på Nova Park i Knivsta den 7:e april och meddelas organisationen omgående efter det.
Notera att begränsningen vad gäller viltanvändningen ännu inte gäller vattenprov för Spaniels men att det inom kort kommer ett klargörande från SKK även vad gäller genomförandet av dessa.

Med vänliga hälsningar,
Andreas Sundgren, ordförande SSRK Hs
/ gm Ninni Lund/Kansliet


Trimmad 060308

Idag har Mixo fått pälsen hyfsad. Jag har trimmat honom. Vi skall följa med Viska till Sundsvall på utställning på lördag, bara som miljöträning. Men...man vill ju se så bra ut som möjligt.
Tycker ju förstås att Mixo är jättefin. Jag undrar många gånger om jag tappat omdömet, eller om det är ett faktum; att han inte ser så tokig ut, trots allt. På lördag kanske jag blir lite uppdaterad vad gäller hur "snygga" Goldisar ser ut. Det får vara hur det vill med den saken, jag vill inte byta ut honom för allt smör i Småland.

Nya bekantskaper 060306 - Mixo

Idag var det kallt, brrr. -18 när vi åkte till Bispgården på promenad. Nya hundar för Mixo var Hoss och Chazzy.
Bra att få träffa Hoss, framförallt, vuxna förståndiga herrar dräller det inte av.
Inkallningar och att gå lös vid sidan fungerade, fast det var nya hundar med! Det känns skönt som om vi kommit ytterligare ett steg på väg.
Tre skott avfyrades, utan apporter.


Apportkastare 060305 -Mixo

Idag har vi varit ute och provat skott och kastare.

mor och far

Länkar till mamma och pappa

Hej alla bröder

Nu ska jag försöka nå ut till alla brorsor och mor och far med denna blogg, vi får se hur det går

Mixo 11 veckor

58176-1