VÅR i luften

Igår var det premiär för mig och Mixo med den försa riktiga vårträningen.
Vädret var finfint, jag jobbade halvdag och Marie var också ledig.
Packade ryggan  och gick ned på lägdan...

OM NÅGON MÄNNISKA KUNDE BEGRIPA HUR KUL JAG TYCKER DETTA MED JAKTTRÄNINGEN ÄR???

Det blir bara roligare och roligare ju mera man lär sig! Att Mixo inte blir nån stjärnhund, det har liksom landat i mig nu. Jaktprovsmässigt alltså...i övrigt är han HELT underbar!
Det som däremot vaknat ÄNNU mera i och med den här utbildningen jag har förmånen att få vara med i, är detta att läsa av honom..och andra (företrädesvis Jod just nu - av naturliga själ)


VAD gör hunden?
Man får inte låta sig luras. Att de olika retriverraserna arbetar på olika sätt har jag känt till länge, men skillnaderna, generellt sett, blir tydligare och tydligare för mig.

HUR LÄNGE jobbar dom?
uthålligheten varierar

HUR jobbar dom?
  markeringsminne, sökarbetet, marktäckning. Har fått verktyg för att kunna se det på ett bra sätt.

HUR ser näsarbetet ut?
 Som så många Goldisar jobbar Mixo med näsan högt, stannar upp och vädrar- sedan kan man gå direkt på målet. Jod dammsuger marken med näsan lågt i HÖG fart- och finner så sina apporter

INLEVERERINGARNA
är så olika medan avlämningarna är bra hos båda två.

MOTIVERING
 - Vad motiverar -vad hämmar?

Jag har utifrån det hittat på en alldeles egen modell för att försöka öka uthålligheten mentalt. Lura den lille rackarn till att använda näsan på rätt sätt. Att skriva om det här ger jag mig inte på- men det ska bli spännande att se hur det går.

Imorgon kommer större delen av funktionärerna till Håsjöprovet hit på funktionärsträff. Vi ska titta på provplatserna, träna kast och utlägg. Prata om provet helt enkelt och inte minst träna hund. Inramning av fika vid grillelden i Kälsjön.

Nästkommande helg bär det av till Ånge och träning.
Ånge"gänget" bjuder även i år in till gemensam trivsel och träningshelg, vilket trevligt initiativ!

Säsongen är igång!


Livet rusar förbi 090430

Men Valborg med sina smällare får även i år vara för min del - vips så uppstod lite bloggarlust - samtidigt med tiden därtill!

Hade börjat på ett inlägg om Mentalfunktionsbeskrivningsutbildningshelgen i början av april. Som så mycket annat blev det halvklart...
Den helgen var toppen!
Ingen människa kan förstå hur KUL och intressant jag tycker det är. Så oerhört lärorikt. Marie och jag har så roligt när vi reser, samtidigt som vi kan vara så oerhört seriösa. Ibland kanske det för utomstående kan tyckas vara ett endaste flamsande- men jag garanterar att det rör sig en hel del djupare seriösare snack hela tiden.
Att åka iväg och syssla med det man gillar är som att åka iväg till en bubbla. RIKTIG avkopplingg- ombyte i vardagen.
Hundandet i sig är jättekul, men det rent sociala. Alla människor jag lärt känna, tack vare Mixo egentligen, är också värt massor! Likasinnade...över hela Sverige.
Gång på gång står sängen i Tulka och väntar. Helt makalöst egentligen.

Det roliga är också att ålder, kön, härkomst och bakgrund spelar ingen roll alls. Det är intresset som för en samman.

Unghundskursen är slut. Det har varit superkul.

Vi har varit till fjällen..Underbara Tänndalen i Västra Härjedalen


En resa till Eskilstuna har jag också hunnit med; rovdjursutbildning och även besök på Parken zoo, med tonvikt på "bevarande av djurarter". Kul och vansinnigt intressant!

Människoapan Tarzan var en riktig publikfriare!!


Kurs igen, del 4

Upplägget den här gången var först "grupplydnad". Där vi jobbade med slalom mellan hundar på led, strövarmarch,mötas etc.

Därefter delade vi upp oss i grupper. En för inkallningsträning, en för grupplydnad och en för stationsträning, modifierad "rallylydnad" ála Lotten :-).

De går jättebra för alla, de utvecklas. Vår målsättning med kursen är l a att försöka förmedla ett sätt att tänka hund och vi tycker att de alltmera börjar tänka själva i grader av anpassning till flera variabler.

Vad är mitt mål egentligen? Jämför inte med någon annan än dig själv.
Hur mycket har jag tränat- alltså hur mycket kan jag träna? Hr hunden inte tränat något sedan förra tillfället vi sågs, 14 dgr, så kan man inte heller förvänta sig att den ska kunna mera, snarare mindre ;-)
Tar ansvar för sig själva och sin hund och gå och sidan när det behövs.
Anpassar störningarna så att det blir lagomt svårt för respektive ekipage.
Ökar/minskar avstånd vid behov.
Tänker på placeringen av både förare och hund.

Lite kvitto är det allt när en matte säger att hon inte längre är rädd för att möta hundar när de är ute och går, som var övertygad tidigare om att de hade en aggresiv hund. De tränar och lägger upp planer för hur de ska passera andra hundar. Bravo, appåder!!

En annan tvingades arbeta med lös hund, när kursledningen snodde kopplet. Gick galant!!

En tredje får passa på att träna hundspråk med våra hundar - blir på så sätt mindre osäker och mindre bjäffsig.

Duktiga deltagare!!!