Bilder finns på

www.sojkennel.se/kalsjon.pdf

Från en tur på sjön - take a look!

RR Ravensmartnen sista träningen 080223

Skidspåret var frusen tösnö, vilket innebär istort sett is... Jag sätter ned skidorna i spåret, selar på Mixo och ger start-kommandot. Det går alltid fortast i början. Just detta spår är till en början uppförsbacke- jag behöver inte göra mycket mera än hålla balansen och hjälpa till med att staka.
Därefter så lungnar den Gule ned sig och övergår i en mindre hysterisk fart. Men-ändock, när det är nedför så kopplar jag lös selen och har honom intill mig, för det är som att åka på räls, att ploga på skidor i detta före är hart när omöjligt! Känner mig som en spårvagn som löper amok, utan möjlighet till broms.
Mixo är väldigt lyhörd för sssssssssssakta kommandot och "med mig" (kommandon som jag hoppas ha nytta av i det kommande viltspåret)som jag använder när jag bedömer det som en fara för min omedelbara säkerhet att färdas i dylikt tempo. Men attans vad kul det är! i en 90 graders kurva, där det dock var platt mark, hamnade jag på näsan, men det gick bra - inga skador!! En stor skillnad i hur Mixo drog sedan förra veckan, poletten har nog ramlat ned igen.

På träningen deltog vi i fältarbetet idag-gick sådär...Fast ändå bra. Första (ständigt denna första)apporten på fältet-nja, men sedan gick det bra. Tills dess att fältet var i stort sett tömt. Då fann Mixo för gott att utöka fältets storlek - ända in på marknadsområdet, fyllt av snickar som höll på att resa de små trästugor som knallarna ska sälja sina varor i, till hans stora förskräckelse!!!
Då blev det LÄÄSKIGT(öronen bak i nacken, låg kroppställning och högsta möjliga fart hem till matte, något stressad jycke kom tilbaka "var är hon, var är hon???" Allmänt skratt!! Det var så uppenbart att han inte var så särskilt nöjd med sin egna utflykt, det var så SKÖNT, när matte dök upp! (jaja dök upp och dök upp, jag var väl där jag varit hela tiden...) sedan fortsatte vi sökarbetet en liten stund till.

Vi gjorde oxå några av våra cirkuskonster, det är några nu:

Slalom, snurra, backa in mellan benen, hopp över mina ben mm. Detta är verkligen skitkul tycker Mixo, då fullständigt falnar omvärlden, det är bara vi två i "bubblan" (lånar uttrycket av Fia)


Klåfinger fick en lysande idé! 080221

Anne bjöd till promenad o lite träning i Bispgården. Jag var först vid slalombacken, samlingsplatsen, och fick synpå en vippströmbrytare. Mitt högra pekfinger drogs, ja nästan sögs, till detta som pluspol dras till minuspol..
TRYCK! nyfiken i en strut
OOOPPPS!! Hela slalombacken tändes!! och det syns milsvida, kan jag säga :-0
Inom mig tänkte jag "dett var kanske inta vad jag tänkt mig". Därtill tyx det vara tidsstyrt, så det gick inte att stänga av.

När Anne kom, så var hon lite förvånad över att det sken i backen, så jag frågade om hon brukade tända när hon är där-och Nej, det brukade hon inte...

Nåja vi fick ju helt utmärkt promenad väg och träningsmark därtill!

Vi gick en promenad, ca en timma med en dubbelmarkering och några linjetag, efter modellen jaktstig o stationer.
Mixo var på topp och klarade uppdragen på ett högst tillfredsställande sätt!

Vad vi tränar nu igen...

Vårvinterväder 080220

Hund dag!

Jonas och godenkillen Affe var här från förmiddagen, för att hyfsa till trimningen inför Golden klubbens utställning i Övik till helgen!

Sedan dök svärfars lilla Julle upp för han behövde klippa klorna och tasshåren. Han är bara för söt!!

Inte nog med det, Eva Korall och Chazzy ville ut på promenad och korvgrillning.

Ikväll planerar jag att åka till brukshundklubben, träna läggande och ställanden, det börjar bli dags att uppdatera de kunskaperna, samtidigt som Tove åker till Snowboardträningen.

Därefter en träff hos Ulla för att bestämma lite inför ökl träningarna.

Vilken tur att jag är ledig på onsdagarna!!

Köttfärslimpa, pärstampa och dammsugning samt några tvättmaskiner..PUH!!!

På gång 080219

Att det våras börjar alltmera märkas på att

det är årsmöten överallt.
* Jag ska avsluta mitt kassörsjobb i Håsjö SK. Håsjö SK planerar att driva en fastighet med verksamhet i, då blir det FÖÖÖR stort för mig- har inte kompetensen eller tiden eller ens viljan :o
* Vara samordnare för Fotbollskolan i sommar - ja det har jag tagit på mig. En vecka med ca 45 barn + 10 ungdomsledare.
* Förfrågan om Ansvarig för Agilitysektorn i RBHK-jag gillar ju eg inte möten och sammankomster, så jag föreslog en annan istället- Anna Karin Andersson, jag tror att hon kommer att bli jättebra!!

Hundplaneringar börjar samlas

I mars kommer Hanna P och ska vara PT åt mig, AL o Mysak samt Mariana o nån av hennes tikar!!
Agilitykurs fortsättning! (är har jag ingen målsättning alls-det är bara störtkul för oss båda!)
I april ska vi till Ånge och träna en helg. (både jakt o lydnad)
I juli - Kennellägret Höghedens - jag ska åka i år!!
i Augusti - Sandelins Working camp, för Höghedare o Fisk o Disk...
Ragunda Retrievers träningar alltemellan...

Sportlov
påsklov-till Härliga Härjedalen!!

Jag vill också försöka bli klar med viltspåret och hinna med att tävla i Lkl I....

Dessutom har jag åtagit mig att coacha några ekipage som är på väg in i ökl denna säsong. Kul att man är betrodd, även om jag inte själv är ens i närheten av ökl. Men Sanna Kallurs tränare är väl kanske inte heller lika bra som Sanna på häcklöpning??!!Ska bli kul, Mixo ska också få va med på en släng där.

Så det rör på sig

Nu är den här igen; Sinuskurvan (både ned och upp) 080217

Idag har det varit mycket aktivitet!

Det är VÅR i luften, så jag har öppnat mina ljusblå före kl 8, både lördag och söndag (annars brukar de vara hermetiskt tillslutna till framåt halvtio tiden).

Denna dag började med en liten promenad på sjön, efter intagen frukost lastade jag bilenmed skidor och åkte till "Plassen". Där det är tänkt att Ragunda Retrievers skall ha sin uppvisning den 1 mars.

Väl framme så tog jag o Mixo en tur i spåret, första gången för året som jag selar på honom. Även sådant kräver sin träning. I våras när vi slutade dragsporten så var det bra klös i vovven. Nu så har han visst ett jämnt gaspådrag, men ingen höghastighet direkt. Spåret är 4,5-5 km, det kräver sin koncentration att dra hela vägen, det är ju inte tillåtet med varken det ena eller det andra då. stannar Mixo upp o nosar, så kör jag ju på honom i full fart, och så kan vi inte ha det, så det är fokus på jobbet som gäller.

När vi nåt runt började resten av hundgänget samlas. Vi gick igenom vad var och en tror funkar bäst för respektive ekipage...

För Mixos del ansåg jag att fritt sök, nej det kan bli FÖÖÖR fritt. Jag satsar på dirigeringen istället, det är han ju riktigt bra på, framför allt vänster/höger.

så markörerna gjorde sitt...
Mixo skulle göra sitt uppdrag........SUCK!!! Sinuskurva ned. Jodå han tar stoppsignal, väntar in höger, eller vänster tecken, går i rätt anvisad riktning....men helt utan att kunna fokusera på att apportera. Vi fick ta om ett gäng ggr för att få in apporterna, samt ett ärevarv.

Nähä...så var det med DET säkra kortet =(.

nåväl det var ju flera som skulle göra ett jobb, linjetagsgruppen gjorde sitt, så var det dags för det fria söket. Ett tjugotal dummies lades ut. Viska/Pärla/Jod ska göra det jobbet på Uppvisningen. När de fått in 9 st, så laddas fältet om och....några nybörjar hundar gör sitt...då var det väl eg klart, men Mixo har ju rykte om sig att vara en "picking up" hund. Så då skickar jag ut honom, det går riktigt bra, han jobbar även tillsammans med Viska, JOd och Driva. Ibland busar han och jag får påminna om vad vi gör egentligen... men på det stora hela funkade det momentet bra (helt tvärtemot mina utsagor alltså) 

Därefter bestämde några av oss för att en promend och korvgrillning, skulle verkligen sitta fint. Så vi gav oss iväg på ytterligare en tur till skogs.

DÅ minsann bekänner den gula färg!!

Memory, upphängt i träd - 100 m glasklart
Linjetag                 50 m (lite minnesbild) - glasklart
Passivitet. Jag sätter, lös, Mixo intill Eva, (som skall låta sin Korall göra en dubbelmarkering), jag kastar. ger Mixo stanna tecken, därefter jobbar Korall, och Mixo sitter där borta på passivitet. Strålande!

Därefter skall vi göra tvärtom, men Korall är ung och har inte stadga som sin bästa gren (hon är däremot helt suverän på annat!). hon knallar alltså på båda Mixos markeringar, men Eva får stopp på henne och Mixo sitter och väntar på mitt kommando. Klockrent på första, jag ser på honom att han har den andra i minnet när han kommer in med den första. så den andra kommer också in utan det minsta tveksamheter!! Puss!!!

Dagens sista övning är ett riktigt svårt linjetag (visar det sig). Mixo var den enda hunden (AV DE FYRA SOM VAR DÄR) som klarade av det på första försöket, och utan strul. Där plötsligt så syntes det att han har en hel del erfarenhet.
Han går på tecken och satsar fullt på uppdraget. sinuskurva upp!!
Men nog är han Mysko - Mystiske Mixo, kanske vore ett bättre namn (??)

Han KAN verkligen alla moment i nkl, och en hel del i ökl också, men...vad hjälper det?! dET MÅSTE JU HÅLLA I SKARPA LÄGEN OXÅ.


Den som har mest tyg vinner...=) 080216

Våren knackar på dörren och i vanlig ordning vill jag förändra...

1 Mig själv..
2 Hunden...  
3 jobbet...
4 Hemmet...Det lixom knoppas

Så sagt å gjort...

1. Mera motion och ny hårfärg (händer inte bara på våren - det kan vara lite olika, flera ggr per år)
2. Lydnadsträning advanced på gång
3. Söka skola för att fortbilda mig ??!!
4. Köpt nya tyger =)))


image101

Döskalletyg till Kalles rum, blommigt tyg till kökssoffan och köksstolarna, och nya rutiga köksgardiner.

Var på Flatmo (tygaffären) idag. och shoppade loss...

Egentligen gick jag med ren vinst.
Gardintyget prutade hon 40 kr/m , ggr 10 m (har STORA fönster) = 400 kr + att jag fick med en duk för 130  kr, på köpet. Mest för att jag stod och velade - "ta den också, du får den på köpet", sedan slängde hon ner en trådrulle i kassen därtill. Summa förtjänster= 530 pix!

Man är ju inte mattelärare för intet!
80 tals outfit reviderad variant-närbild har uppbringats =)

image99


image100 Snygg va?! *not*


Här ser ni det slutgiltiga resultatet av botaniserandet ai div garderober.
Jag är alltså först i ledet.
Dansar för tillfället "ballongdans", med en faslig fart.
Det är synd  att kavajens axelvaddr inte riktigt framgår, ej heller min Tommy Nilsson frilla.
En av mina medtävlare tog mig försiktigt på håret och undrade
"Är det verkligen original?"
Det var rätt så stort alltså =)

Bräcke Hockey och "JAKT" på skidor med Mixo 080210

Dagen började med resa till Bräcke. Kalle hade 2 matcher. en mot ÖIK och en mot Bräcke -99.
Kalle spelade visst med de som är ett år äldre idag, Bräcke -98.
Det är faktiskt riktigt kul att åka och titta. De är helt suveräna på att ta hand om sina pojkar i laget, tränaren Marcus, är helt suverän. Följande sitter på väggen! Tycker verkligen att de lever upp till detta.

image96

Kalles lag förlorade sin match, men av de mål som laget fick in så lyckades Kalle pillra in två. Det är kul att se hur han börjar räknas och bli räknad med i laget.
Svårt att få fast honom på bild i spel, men en bild beställde jag uppifrån läktaren.
image95

När vi kom hem så var vädret LJUVLIGT. Jag laddade ryggan med dummies och tog på mig skidorna och skidade neröver markerna.
Har sett ett bra ställe att träna på, det är tät granskog, så det är nästan ingen snö under granarna.
Jag utmanar mig själv genom att inte ens ha med mig något koppel längre.
Efter några km når vi träningsplatsen (även rådjur tycker det är praktiskt med barmark-tyx det som).

Efter gårdagens återfall, så ville jag ut och testa om vingarna bär. Jag tänkte ungefär så här "nu ska vi ut och jaga" och då kan det hända lite olika saker...uthållighet är ett av mina ledord nuförtiden.

vid station ett

image98

Mixo får stanna, jag går bakom ett träd 20 m bort, kastar en markering som landar dolt i en gran.
Innan jag går tillbaka och skickar Mixo så kastar jag ut ett 2motivationsfält bakom honom. Därefter går jag och skickar honom på den första markeringen.
Han går i rätt 2område" och söker en liten stund, men sedan finner han, kommer inte tillbaka direkt rakt på mig utan sneddar lite genom fältet, men bara någon meter.
Därefter är det dags för det fria söket. De två närmsta finner han rätt så omedelbart, syns väl när han får vind på dem. Innan han ger sig i kast med nr tre så försvinner han ut i periferin (oklart hur långt bort). Jag kallar in, stoppar honom mitt i området och ger uppdraget att söka på nytt. Därefter är jag mera noga med att hålla honom i området, han är rätt så bra på att lyssna på sådant (när vi inte har nåt annat som stör vill säga)

Efter förättat värv så "glömmer "vi, en dummie i närheten av den första markeringsgranen (skadeskjuten??). Mixo ser att jag lämnar (memory) men vi skidar vidare, efter något hundratal meter så skickar jag honom att hämta den. Sådana här övningar tycker Mixo är KUUL, han är riktigt på tå innan han får signal att hämta.

Nu åker vi vidare på "jakten", det blev en sväng fram och åter över Lillsjön, vädret var som sagt ljuvligt!!

Ett stök som är med Mixo är att han kan få upp ett "spår" av vad som helst, typ skoter, människa?, kort sagt vad som helst (i min människovärld alltså) När han får något dylikt i näbben så sätter han ned näsan och ÖKAR farten, det är främst på fartsträckor som raka stigar, skoterspår etc, som detta inträffar. DÅ är det långt in till stoppknappen. Han springer inte så länge på det viset, 70-100m. Men det är enormt irriterande, att han inte kan lyssna på mina tillsägelser direkt!! Det är som att spårandet i sig är så oerhört givande, så att det är helt oväsentligt att man inte finner nåt. Idag så bestämde jag mig för att hitta ett sätt att nå in i hjärnbarken även nu. Jag bytte kommando från "NEJ", inkallning...(med mera måste jag erkänna ;-))till: SSSSSSSSSSStanna. Vid första försöket så gick det så där, men på fjärde femte, så var bromssträckan betydligt kortare. Det måste nog tilläggas att jag valde utmanande sträckor för att kolla av om min nya tanke gav nåt. Det händer alltså inte normalt sett, så många ggr per utevistelse.


Nu är vi framme vid jaktstation två (uthållighet)

Mixo parkeras ute på sjön, 50-70 m från "strandkanten". Jag skidar in och kastar ut ett fält.
Därefter skidar jag ut och skickar Mixo in att leta. Det är alltså en bra bit att springa innan man ska koppla på näsan. De två första gick bra. På den första fick jag kalla in honom, han tycktes fortsätta leta med den första i munnen(diskvalificerande fel...).

Jag klockade oss och de två första hade tagit ungefär 7 minuter att leverera in. Det var inte ett lätt jobb, men jag har för avsikt att nöta på och verkligen kräva att han skulle fortsätta, det finns mera som matte vill ha! Nr tre tog en stund, men däremot nr 4 var det en stolt kille som kom in med, men då var det trötta ögon (20 minuter). Sista skidade jag in och skulle hämta själv, men Grabben hade koll på läget och var före mig till den. Belöning med tokapporter! Mixo är fortfarande glad och studsar runt mig och Dummisarna när jag busar med honom!
Ett rejält träningspass - men inget mot en riktig jakt.Det var fränt att se hur han ökade igen efter att ha gått ned sig lite.
Totalt var vi ute i 11/2-2 timmar.
sådana här pass är inget man gör varje dag-eller ens ofta. Men någon gång tror jag att det kan vara bra att träna på att öka-orka. Så synd att ingen annan kan se - hur ska vi någonsin kunna bli bedömda? När han störs ut så av andra faktorer??!! Trist
Antingen mognar vi in i det -eller så inte- kul har vi tillsammans iaf =)image97
Ready, steady, GO!!!

Första träningen inför Ravens Martnen 080209

Idag Mixo hade både grus och lite glitter. Ny plats o många hundar...då blir det mkt.
Återfall, men även en del lyckade moment.
Vi hoppas kunna träna på platsen så pass att vi kan delta i uppvisningen.

Vill se TV-så så idag blir det inte mera än så här.


Brukshundklubben och fotgående 080207

Igår så var jag Och Mixo till Ragunda Brukshundklubb, för träning.
Tove följde med som hjälpförare, toppen!
Stoppsignalen på väg in håller vi på med, men nej..jag tror inte vi hittat riktigt hem med det än. På väg UT kan det vara riktigt bra, men inte in, han stannar visst...Men det är inte så distinkt, som jag vill ha det.
Tove är med och servar med externa belöningar.
Hon hann även med att träna Sita, åt Mariana, lite grand. Hon håller på att vara riktigt duktig tjejen!
För att få ur lite spring i benen körde vi även lite budföring och inkallningar.
En platsliggning ställde vi upp på.

Idag gick vi en promenad på ca 40 min, där Mixo fick gå fot (prcision i kortare sträckor)/med mig 8bredvid, inte framför och inte bakom-bredvid) i stort sett hela tiden. Han är lite lurig när orken börjar tryta...då tenderar han att vilja gå bakom mig..som om det är lättare, då slipper man koncentrera sig.

Stegräknande fortgår. Det verkar som om det blir 4500-5000 steg om dagen, i vanligt liv utan promenader.
Idag så har jag lagt den åt sidan nu, med ca 8000 steg, inkl fotgåendet.

Jag ser denna vecka som en test för att se hur en normalvecka egentligen ser ut, sedan är det till att spänna bågen framöver.

image94

Här var det ljuva tider, Mixos första fågelapport, kom upp i famnen i full speed. Det var INNAN, nu tycker jag det är EFTER...

Steg för steg 080205

 image93

Igår blev det mindre, 5500 steg. Men denne rackare noterade inte så mycket som en siffra under kvällens, om än så korta, promenad med Mixo. Jag  tycker nog att jag gort mig förtjänt av några hundra markeringar till.

Att det blev så rejält idag beror MEST på att jag undervisar i idrott tre timmar varje tisdag, i en skola som ligger några hundra meter (600 steg, har jag lärt mig idag) från den skola där jag vanligtvis jobbar.

Ylva har oxå en på sig nu, så upp till kamp!!

Fy 17 vad skönt :) !!! 080202

Idag var det ett gäng som dök upp på promenad/träning.

Hundar: Mixo, Driva, Disa (utan matte), Fixa, Sita (ingen matte heller), Viska, Pärla Tiili, Jokk och Korall.
Vi tog med oss hela skocken på en liten promenad ut på Lillsjön.


Vi provade även linjetag. Fy bubblan vad skönt!! Mixo kan väl så bra som nån annan. =)
Vi gjorde tre st, terrängen var lite annan än vi är vana vid: från öppen is över lättare skog.
När Mixo kom fram var det alltid två att "välja på", han hade inga problem med att byta apport, menar han kommer direkt med den först funna.
Klarade inlevereringarna i hög fart och lämnar av med precis rätt attityd. Jag själv ska träna mig i att gå med honom lös fot från övningarna oxå numera. Inte bara dit och under övningen, utan även efteråt, på väg mot gruppen. Idag gjorde vi bara helt om fot och några steg. Jag såg inga tendenser till att han hade annat i tankarna än att göra det jag tänkt. Det handlar väl mest om att matte ska koppla av säkerhetsbältet och säkerhetstänktet litegrand till...

Efter andra linjetaget så riktig kostade jag på att ge Mixo ett ärligt menat "Fy... vad duktig du blivit, två dunk med vänsterhanden på bröstkorgens sida!! Jippi!!!!!! Tjoho och hunden går i taket!! Det är man värd!

hahaha
Nu kom jag på en sak. Efter det första linjetaget, så står Ylva o jag o pratar...varpå jag "erkänner"...Såg du att han knallade på den första? Menar att han gick på tecknet innan jag sagt något.
Ylva skrattade oxå..Hon hade stått och tänkt att jag verkligen har börjat föra hund med små medel...(så små att de inte ens syns?! telepati?!)
Jag HAR under senare delen av året "bytt"", dvs reducerat storleken på linjatags signalen, jag har bantat ned den helt enkelt. Men inte till intet...

Äsch, en gång är ingen gång. Med Mixos läggning, så bortser jag från någon enstaka knallning. Det är mera KUL att han vill så mycket, det jag gör är att förvissa mig om att det inte händer flera ggr i följd. Den risken är nästan försumbar kan man säga...

Eva och Elvy (& Helena förra helgen)som inte träffat Mixo på månader var mäkta imponerade av vilken förändring vi bjöd på, och jag ska erkänna att det känns rätt så bra inuti :) Jag ser det själv, men nog värmer det att höra att andra ser det också.

PussPåPlixePlox

Åsså har jag lagt in lite bilder den 20/1