Träning Pålgård 090730

Stig ställde upp som skytt och kastare - alltid tacknämligt.

Dubbelmarkeringar med delvis dolda nedslag och dold kastare. Det var allt lite klurigt...
Men det löste vi tillslut.
För Mixos del blev det även ett kortare fältarbete, och två långa linjetag över öppen terräng.
Jod fick klurigare dirigeringsuppgifter, men inget sökarbete.


Hällesjödanser - onsdagar hela sommaren

i år igen.

Denna vecka bjöds det in till tävling om finaste pickninckkorgen

Utan urskiljning har jag, lånat bilderna från
arrangörens blogg. Ann är en fena på att hitta på mysigheter, och att se positivt på de små, små tingen i vardagen.

korgen 2009
Här syns vår vinnarkorg

tre trallande jäntor

Vinnarlaget
Lotten, Susanne och Marie

Markerings Mästaren Magiske Mixo 090727

Härförleden när vi var i Bispgården och tränade, så uppdaterades jag på att Mixo...hur det än är med allt annat är en outstanding Markör! Jag vet det ju egentligen...men har fokuserat på att försöka få bättre flyt i sökarbetet och inte på att utveckla markeringsarbetet.
Vid det tillfället så provade vi på trippelmarkering på "riktigt" om man säger så...och ja- nog 17 har han kapacitet för att klara av det.
Det kan inte vara en slump att han "råkar" hamna i vind och lyckas med någon meter när - ofta, nästan alltid.

Kanske det är så att jag ska satsa på att utveckla den sidan hos honom

Så idag gjorde vi ett pass med knöliga markeringar. Och eftersom jag vill jobba med avstånd, är ensam och att Mixo har en mera positiv attityd med skott å kast, så använder jag apportkastaren.

Första övningen var en dubbel, på linje. eller på rad efter varandra, om man hellre vill uttrycka det så.

skott ett- med canvas dummieen och skott två med ägget, vilket gör att den närmast oss ligger längst bort i minnet...
I skicket ut mot det Mixo siktat in sig på, så ligger ju Canvasen, så lämpligt, stoppsignal å sök- ringar in och hem -i galopp. Sedan var det lite tilt med ägget - men vi löste det.

Så till trippelarbetena.

Jag använde mig av canvasen på alla- så jag gissar avstånd på ca 25-40 m.

LJ har siat om att den markering som finns i mitten av en trippel oftast är den som hundarna kommer ihåg minst.

Den första och sista skjuter jag i lövverk, varav den sista även kommer över ett dike och ned i nåt blött där. Det blir således den som bärgas först. Det är riktigt klurigt att finna den- Mixo håller sig omedelbart i rätt område, kring rätt träd, men den ligger lite gömd, så han får trilskas ett tag- vilket bara är skojsigt tycker Mixo.

In med den och mot den andra så inträffar något MYCKET MÄRKLIGT (i Mixos lilla värld). Grannens lilla son, 2,5 år, med hörselkåpor på i full färd med att vara publik till våra övningar har en strid med sin mor om huruvida det är möjligt att göra eller inte. Under visst larm lämnar dom sedermera platsen. Inget ont om det - sånt är fullt normalt att det händer saker i världen som man inte vet om innan.

Jag börjar ju känna min hund, och vet att det i såna här lägen när han "fryser" av saker i miljön egentligen inte innebär att han läggar av uppgiften för alltid. Han behöver "bara" samla sig lite. Efter detta dramatiska inslag i apportletandet finner han ingen annan råd än att göra det som sig bör i mera "stressade" situationer - likt denna. En avstickare för att uträtta nr 2.

Därefter tar han sikte på markering nr 1, in i galopp och därefter direkt på den i mitten och levererar in den snyggt, snabbt å prydligt!

F********N vad duktig du är på markering hundtuss!! <3


 


Tyvärr kan man på prov inte ha detta tålamod med "spöken" som alltid finns i olika former - men han kan!!

Vi byter nu miljö, eller går i andra änden på samma rektangulära vall och utför i stort sett samma trippel, med den skillnaden att terrängen sluttar vilket gör att dummisarnas nedslagsplatser blir dolda, på två av tre.

Nr 3, ringar tre varv runt. Men finner och kommer in . Då ser man att han har koll på de andra.Han sneglar mot dem...något jag sett även på en nära släkting till Mixo...de gör på i stort sett exakt samma sätt. Å då vet man - han har koll!

Det luriga här är att vara såpass med att han inte byter "objekt" när han ringar, det är ju inte alltför långt emellan dem. En annan sak jag tänker på är att jag vänder mig i riktning mot nästa dummie i samband med att han lämnar av, så att riktningen är klar. Ger honom några sekunders betänketid innan nr 1 hämtas - klockrent, men där har vi ju ändå en referens.

Lyxliret kommer riktigt på den i mitten- den svåra- som inte heller har nån referens. Han går rakt på, ja med mindre än 50 cm "fel". Helt fantastiskt!

BACON status!!!! Vilken markör - på riktigt hög nivå, vill jag nog sträcka på mig å säga. Vad synd att det annars inte riktigt håller ihop....Men markera DET är kul det!!

Jag försöker få in bilder - men går bet helt plötsligt


Fäviken Game Fair 2009 - check

Kom hem från semester med familjen onsdag- sen kväll. Hade i tankarna att åka upp till Fäviken. På torsdagen fick jag bud från JENNY att vi var välkomna upp till stugan i Undersåker under helgen. på några minuter ändrade jag o Tove planerna och drog iväg redan torsdag kväll, för att hinna med att träffa Jenny <3 innan Fäviken. Ännu en härlig väll med henne- att stoppa i minnesguldkistan. MEN- det blev SENT...Fredag morgon gick avfärden mot
 


Fullt med hundaktiviteter hela helgen!

Vi tältade jag å Tove - det funkade även om det regnade en hel del.

På fredagen blev det stora shoppingrundan. En del fynd ...
Mot kvällen mddag vid långbord - och det var uppehållsväder-helt otippat :-))

Nyttjade kvällen till att tillsammans med några i sällskapet gå in och nyttja underhållningen...
Kul med både rock och styrdans

Lördagen bjöd på huvudorsaken att jag överhuvudtaget var där

SSRK J/H:s Working test 


Semester...Sundsvall-Stockholm-Falun avklarat :-)

Falu koppargruva
Foto Kurt Andersson/Eva Sandelin

Intressant besök i Falu koppargruva


Som "kusinen från landet" fick Mixo vara i Järfälla under tiden vi var i Stockholm
Tack
Birgitta och Börje för det, ovärderligt!
Se här hur det kunde vara på det pensionatet


Stockholmskorten har Tove fotat

Härligt med lite stotstadsliv :D

Stockholm, Stockholm stan i världen. Stockholm, Stockholm, världens stad :-))
Blickar från Söders höjder ut mot Djurgården :-)

Fantiserar om morgondagens besök på Gröna Lund


En brud som visste för lite på Fjäderholmarnas utomhusscen

Teater med Pernilla Wahlgren, Martin Björk m fl. Kul..iaf en stund...


Häftigt byggnadsverk detta!!

Fantastiska Globen

Sökträning och kaninkul (?) 090713

En dag till i Bispgården med träning av Viltvårdarbrudar och Mixo.

Idag var det vilt på schemat.

Mixo fick sitta och titta på markeringar i det område där han själv skulle gå söket sedan.

Vi avstod markeringar idag - ville fokusera på det som är lite klurigare för Mixo att hålla ihop på, nämligen det fria söket.

Enligt modellen med "tomlegor" lades ett sökområde ut. Många legor men bara tre vilt, det gäller att följa upp det man känner för att lyckas.

Jodå han fann alla, och kom in med dessa till matte, snyggt å prydligt. Det är ju synd att den mest rastade hunden i stort sett alltid måste avbryta för att göra Nr 2.... Men visst är det väl så att det även ger en tid till att tänka efter....så man VÄL kan få doft av en kråka 40 m bort...och vacker gå och hämta den. Som sagt...knepig jycke....:-)

Kaninen o fåglarna hade tinats över natten i husses pannrum. Fler än tre ggr "fann" Mixo kaninen och kom med. Sista gången i samband med att barnen satt i köket med sina kompisar och hunden glatt hälsar med det finaste han hittat i munnen... PANNRUMSDÖRREN SKULLE JU VARA STÄNGD!!!!  Stackars barn!
Då är leveransen så sansad o ordentlig.

Annat visar sig vid linjetag i bushen. Kaninmarodören från i fjol är fortfarande kvar i huvudet på jycken. DEN marodören får gärna flytta ut!

Kanintekanintekaninte starta när vi fortfarande har det SÅ överskoj med kaniner ...BUSE!! Hade hoppats att det mognat till över vintern - men icke sa nicke!

Ännu mera att titta på och läsa från kennellägret 090711

På Höghedens sida

Markeringsträning i Bispgården 090709

Eva & Korall, Marie & Jod, Anne & Ockra åsså jag och Mixo samlades idag för ett rejält pass! Viltvårdare å vi....alltid så.... .-P
 Sedan vi kom hem från lägret har Mixo bara fått "vara". På tisdagen sov han sig igenom hela dagen. Jag vet ju av erfarenhet att han behöver flera dagar för att hämta igen sig efter dylika resor.

Jag skriver till största delen om det som hände i och kring oss - de andra har ju sina egna bloggar :-)).

Min filosofi innan vi körde igång var att fokusera på övningar där Mixo arbetar självständigt, med tanke på hur "låg" han varit under helgen. Så antingen markering eller sök...

Eftersom de andra också skulle kunna vara betjänta av markeringsträning, iofs i kombination med dirigeringar, så föll valet på det.

Terrängen vi valde var lagomt knepig. För er som var på Labrador WC för något år sedan, night flight, vet i vilka nipor vi tränade. I böljande terräng med högt gräs. Startplatsen var "högt upp" skicksträckan tvärsöver en svacka, eller dal, i botten på dalen ett dike, med lite vatten i och uppe på nästa höjd, 70 m bort stod kastaren. För dagen blåste det rätt friskt - vilket kan vara bra i högt gräs.

För Mixos del valde jag en dubbelmarkering direkt, med skott. Eftersom Mixo är av den natur han är, som tänder långsamt, väljer jag att höja motivationen m hjälp av med skott.

I denna terräng markerar Mixo den första helt utmärkt!! Galopp hemåt! Det ni :-D
Den andra, vänder upp i rätt riktning i samband med avlämningen, väntar några extra sekunder med skicket, så att han hinner tänka lite.. nedför slänten det bar iväg med samma frenesi...i diket med vattn blev det stopp. Men matte litade på sin hund och tänkte "han ska nog bara....likt Alfons Åberg". Mycket riktigt efter pausen inkl förfriskningar så vänder han upp i rätt riktning och går och hämtar den andra apporten, på bara någon meter när - som tur var fick man rota lite i gräset för att finna igen den- sånt är bara bra för Mixo ...Galopp igen :-)
ska bara kolla här först....


Det här med markering - det kan han verkligen! Det är hans absoluta styrka.


Viltvårdarna jobbade med samma markeringsområden och lade till en dold dirigering mitt emellan dom efteråt, lite klurigt, men det ska det väl vara när man siktar upp mot de högre klasserna :-P

Nästa gång det var Mixos tur  beslöt vi oss för att se hur en trippelmarkering skulle fungera på honom. Gissa hur förvirrad han blev när  den tredja kastades?! Mycket!! kan jag säga. Förvirringen gick ut över inlevereringarna, även om markeringarna gick bra. Han vet var dom är- men tyx ha en tendens att fortsätta letandet på väg in...för att riktigt säkerställa att han har rätt i sin minnesbild- så det blev lite svajigt resultat på vägen in - långsamt och inte lika distinkt - osäkerhet eller en inre kamp om "det ena jag vill - det andra jag skall". Nåväl det hela löste sig rätt så ok för att vara första gången.

Efter ytterligare vila gjorde vi några övningar med Maries "klot", som ska symbolisera kaninlöpor - hur KUL är inte det???!!!

Dagens belöning var ju "surknulen" från Umeå - den kan man göra mycket för.

Mixo :

-Tänk att få kuta runt med surknulen och slänga på huvudet efter förrättat värv!! DET är kvalitativ belöning det - det vore ännu bättre om någon kunde jaga mig när jag har den imunnen - men det är ingen som får det..., surtanter!


Kolla in:
Macko Och Jörgens bilder och inlägg från kennellägret

Höghedens kennelläger 2009


Gick av stapeln 3-5 juli. Vilket i praktiken innebär 2-6 juli för mig och denna dag som återhämtning!

Vilken härlig helg!!

Tove och jag åkte ned med Mixo i bagaget redan på torsdagen, för att vara på plats i god tid
Kennellägret ägde rum på SBK:s kursgård på Kydingeholm:

Kydingeholm utsida
Så här ser det ut i tidig vår.
Matsalen....där man råkat på celebriteter...
Matsalen är helt okej, om man säger så :-))

Enkligt uppgift var det 54 personer som deltog och 30-talet hundar. Hur många hundar som de facto fanns på plats törs jag inte sia om, det är många som deltar med en hund men har med sig tre som bor på stället.

På torsdagen överraskades vi av mitt livs första MYGGINVASION!!!, har aldrig varit med på maken. Men som tur var blev det allt bättre med den saken under helgen.

Under helgen var helgens övningar mest inriktade på jaktträning!

För min, Fias, Maries (som var med som instruktör), Cillas och även Hanna innebar fredageftermiddagen och lördag förmiddag att prova på att funktions/mentalitets beskriva de hundar som nu är runt året, Q-kullen. Oerhört intressant! Fortfarande finns det saker man kan förbättra både i tekniska detaljer och i hur vi som beskriver/ är funktionärer skall agera, eller tänka.

På fredagkvällen startade den ärorika kennelkampen!!
Som första moment fick varje lag ett sökområde i skogen, där tre hundar med förare skulle försöka finna fem föremål, som är okända i naturen. Vi i M-kullen tävlade tillsammans med P-kullen. Till denna första uppgift valdes bröderna M ut; Macko, Mixo och Musse.
Jag var tveksam till hur Mixo skulle funka....(på förekommen anledning kan man väl säga). Men när det gick upp för mig att man som förare kunde följa med ut i rutan och lägga upp det som ett "närsök", så förstod jag att det skulle gå bra! Mixo fann en hel del :-).

Därefter var det samling i puben med lite teoretiska klurighheter för människorna. Hundarna fick vila.

Och...vi blev sittande pratandes en lång stund. Det ÄR ju så kul att ses igen!!!

Efter lunch och beskrivning på lördagsförmiddagen hade PM gruppen en stunds lydnadsträning, som vi hoppade över i stort sett. Därefter gick vi ned till ån och arbetade växelvis med markeringar och linjetag. Även apporter på andra sidan ån, på land...Vår instruktör var jua Lasse (Johnsson), de andra kullarna hade Lotta Treiberg, Marie Söderström & Maria P...(Stjärnglimten)samt cockrarnas Mette Franek.

Jag tror nog man kan säga att Mixo lärde sig att anträda vatten med förmål i munnen denna helg, för det har varit lite krånligt förut- han har inte fått ihop det helt enkelt. Som bäst stod vi ett 30-tal meter från ån på ena sidan och skickade "dolt" på andra sidan ån. Jo och Mixo fixar det!! Men i vilken fart??? Vanlig "det är så många hundar som jag inte känner fart" dvs ultrarapid. Dock är denna helg den första helgen, av detta slag, som jag kan erinra mig att Mixo faktiskt genomfört varje apportering som han anmodats.  Det var kul.

Kennelkampen fortsatte under lördagkvällen - med prickkastning med dummies - där P -hundar och M-Musse deltog, samt längdkastning med dummies- där Niro från P kullen genomförde själva apporteringen.


Det visade sig att Q-kullen bytte ut en unghund mot en elithund- och vi märkte inget till att börja med....var mest imponerade av hur dagens träning gett resultat...men sedan blev de allt avslöjade- kul spex!! :-)

Vi tillskansade oss domarkårens gillande genom att Mixo levererade såväl glas som dunk till dem! Är det det som kallas för budföring??!!

Prisutdelning i puben under kvällen och Vi vann!!!

Söndagen inleddes med markering och linjetagsövningar.
En ny övning med dubbelmarkering på linje och inklurade STOPP fick vi prova.
Återigen visar Mixo prov på vilken strålande markör hann är, men att han är "låg" som helhetsintryck. Han lufsar iväg, rakt på apporten och kommer hem igen. Det är faktiskt ytterst sällan han missar mera än någon meter.

Därefter gick vi till vattnet igen och byggde på lördagens övningar. Jag gjorde en rejäl tabbe vid en dirigering och strulade naturligtvis till det för Mixo. Minuspoäng till mig. Efter visst stöd från Johnsson ordnade det till sig ändå.

Lunch och eftermiddagsträning som förlades ute på en "vall" med "öar av gräs och stenar". Vi tränade en del memoryövningar med rejäla störningar, någon markering och diskuterande av våra händer vid dirigeringar. Lasse betonar ofta vikten av vänster och höger hand.

i år har Mixo kunnat vara okopplad under alla moment - och minfundering på att han går på andras skick är inget som gäller generellt uta förmodligen "bara" när det gäller jod och Viska, bästpolarna.
Mixo klarar bra av att träffa och prata hundspråk med okända hundar, det är skönt.

På söndag kväll styrdes kosan mot Tulka och Monica och Nils-Olov Thoresson, Viltvårdarns kennel, som återigen mottog oss så väl med möjlighet till boende och mat!

På kvällen var Monica, Marie och jag en sväng ned till det de kallar för "Lumpland" och tränade ännu lite mera och tog oss även en titt på fågellivet, det finns en hel del ellingar där- sååååå söta!!

Tack till alla frö denna helg - Lasse & Cilla- vilket läger ni ordnar ocn Monica och Nils-Olov; eran gästfrihet är enrom! Alltid lika kul att vara påresa med Marie- extra kul att vi fick med oss våra döttrar denna gång. Och alla "Höghedar" människor - vilket härligt släkte. På minus ligger att Mixo är likt en sågbock i dylika sammanhang i övrigt allt på plus!!


Nu är det ett år till nästa gång...eventuellt ;-).....Här finns mera att se och läsa om dessa dagar och framförallt en och annan bild :-))

Börjes sida om kennellägret

Birgittas inlägg om kennellägret

Fias bilder från kennellägret
Det händer så mycket...090707

att jag inte tar mig tid att skriva blogg. Vi håller på att måla det omålade på altanen.
Midsommar firades i vanlig ordning hos Skogelids i Pålgård. Ett fantastiskt roligt arrangemang. En stor del i det är ju detta att återse gamla vänner.
En helskoj avslutning på terminen hdae vi  i Åkes torp; han bjöd på en avskedsfest eftersom han gick i pension.

Danskvällarna i Hällesjö är tillbaka!
Till sist fick jag ned mina penseer, har tagit itu med den helt igenvuxna perenn rabatten och annat hemmapyssel.

Sammanfattning....090610

Efter flera dagars intensiv förkylning så har jag börjat återfå en del livsandar och kan tänka mig att sammanfatta lite av vad som timat under maj-juni.
Det stora evenemanget - B-prov för retriever här i Håsjö gick ju av stapeln sista helgen i maj, i strålande solsken och där tillhörande värmebölja (som i skrivande stund är löjligt långt borta)

Inför ett jaktprov är det en hel del pyssel och mankemang. Personligen har jag inte haft något som helst officiellt ansvar, med tillhörande titel. Men nog 17 har man haft att sätta händerna i iallafall.

Som jag beskrev tidigare var vi ju tvungna att byta provmark i all hast. Det kräver lite tankemöda och inspektionsrundor för att finna något som fungerar. Det är inte bara EN resa till skogs det inte ...men i kombination med träning och motion för hundarna så är det ju bara KUL!

Många funkisar och startande bodde på Håsjögården, vilket vi i Håsjö SK är tacksamma för, det blev ett tillskott i kassan denna helg, tack!!

Hemma hos oss på gården var det full snurr; viltförrådet hade vi i stallet. Ett evinnerligt räknande och hängande av vilt i olika bås, för olika klasser ingår ju i förberedelserna.
Marie m fam inkvarterades med husvagnen bakom knuten, Lasse, Cilla & barnen Tobias  och Amanda hade vi boende hos oss. Härligt att få rå om dom lite extra!! Lina härbärgerades inne hos Tove...

Mitt uppe i allt går det upp ett Liljeholmens för oss:
Kalle har fotbollscup mitt i provet!!!
Janne tog hand om den biten, och skippade sin funkis roll, som jag tog istället.

Fredag: Middag för ankommande domare och annat löst fol i köket, inalles 14 personer :-)
         
    Provrutorna gicks igenom och NKL startade, med tre hundar. Som alla gick till pris; Grattis till


Eva och Korall, Ulla och Tiili samt Elvy och Jock

efter kvällsprovet satt vi en lång härlig stund på altanen och umgicks med vännerna frånnär och fjärran.
Lördag morgon, som alltid inför prov ringer klockan okristligt tidigt och tanken når en "har jag själv valt detta?? OCH VARFÖR går man aldrig och lägger sig i tid????

Provet startar på riktigt på båda rutorna, barnen skulle på ridning....när allt är på rull så
finner jag att jag kan se en hel del av proven- eftersom jag bara hade lunch att köra ut och även fixa mat till Hästfolket.

Under dagen tyckte jag att det var väldigt många bra öppenhundar - och solen lyste denna dag extra starkt på
Marie och Jod- som tog ettan öppenklass- grattis!!!
Välförtjänt (känns nästan lite som min hund oxå)

Det lurigaste i ökl provet var nog söket- där flera hundar hade lite svårt att "komma över" den stig som låg dold i söket, ett markbyte som kanske var ovant för några, de blev kvar på förarsidan av stigen- men löste uppgiften såsmåningom.

På nybörjarrutan kapade Anders och Tula åt sig en tvåa tror jag- kul, det med!

Prisutdelning och efterföljande middag...
Den lilla domarmiddagen svällde ut till en lite större middag, baserat till största delen på funktionärer och boende på Håsjögården- 47 sittande gäster!
Elvy kockade och som vanligt en fantastisk måltid när Elvy kockar!

Fa Fisk och Disk hjälpte till med servicen runt omkring.

HUr det sen gick till kan man ju fundera på men...frågan från lördag morgon återkom på söndag morgon...
"har jag valt detta själv...osv", med den enda skillnaden att känslan var ännu starkare.

Denna dag tjänstgjorde jag delvis som utläggare på ökl

En varm dag för hundarna och mot slutet av dagen sågs domaren skyla sig mot solen med paraply!

Jod fick en tvåa denna dag- och även Korall, KUL!!

Berta och Lena kammade hem ett första pris i nkl!!
GRATTIS!!!
Jock och Elvy fick även dom pris denna dag...men här sviker minnet mig vad gäller valören

Söndagen avslutades med Morsdagsmiddag på Holmstagården!

behöver jag säga att vi somnade tidigt på söndag kväll?

Måndag morgon vinkade vi av Uppsalaborna,
som vi träffar igen till kennellägret.

EXTRA kul att ungdomarna trivs så bra tillsammans


Hur gick då arrangenanget?
I det stora hela avlöpte det väl jag tycker det Lars Lilllnor skrev i sista numret av Apportören är så tänkvärt och applicerbart på så mycket i livet, så även detta jaktprov
"det finns defekter och detaljer".
Lillnor avsåg naturligtvis hur han såg på hundar när han bedömde dom,
men visst kan man använda uttrycket även när det gäller prov.
Jag tror inte vi hade några direkta defekter på provet,
men det finns säkert detaljer som vi kan finslipa till nästa gång.

För nog tror jag vi gör om det!