DÄR satt den! 070818

Eftersom jag fått mig tillsänd en freestyle film...

så har jag tagit mig an uppgiften att få Mixo att bakåtvänd backa in under mig, när jag står bredbent.
Detta med klicker och operant inlärningär verkligen hans melodi.
Han måste som komma på själv vad det är jag vill, då går det bra.
Först (i torsdags..evigheter sedan...:) ställde jag frågan till mina träningskompisar..Har ni någon idé på HUR man ska locka honom att göra det.
Sus tipsade om att han kan ju backa hur långt som helst, tyx det som, vid sidan, då borde ju det gå.
Ja just det... Dessutom backar han ALLTID ut från toaletten, där har vi en smal gång. Han kommer oftast in, eftersom dörren lätt går upp av sig själv, och jag har i alla tider påstått att jag vill vara själv på toa. Jag "jagar"-på lek ut honom och han backar ut.
Där , i den gången håller jag på att klicka in detta oerhört värdefulla moment. Idag så kunde han genomföra det även på en skogsstig...

Under kvällspasset, när allt går lätt som en plätt ;-)
Så glömde jag ryggsäcken med diverse föremål i, en bit bort på stigen, skickade Mixo på ett linjetag att hämta den. DÅ var det någon som gnuggade geniknölarna, vill jag lova. Men till sist, när han klurat klart så kom han mycket stolt in till mig med ryggan. Varför hämta en sak i taget, när man kan bära ett helt ihopsamlat gäng samtidigt??

Vi var nämligen på väg ned till ån, det ställe med riktigt svåra kanter, eftersom bävern håller till där om våren. Det är som "gångar" här och där, så hundarna måste verkligen klättra för att ta sig upp. I övrigt är det vass i området.
Tänkte att det var då 17, om han kan tänka ut själv att han ska backa in under mig, men inte att han ska äntra vattnet med en apport i munnen.
Från början valde han att simma över, greppa och ta bron tillbaka. Två ggr...
Nähä tänkte jag, men lade ingen mera vikt vid det. Gick själv över bron för att plocka upp de övertaliga bollarna.
Då kommer Mixo in till min vänstersida och har "Klickerblicken", ni som sett den vet vad jag talar om.
-Vill du mera?
-Ja...typ
Jag kastar över en boll, och hunden efter, griper, går upp och. Ja A-L.:...rullar (!!!), men med IS i magen och klickern i beredskap, så väntar jag...Det syntes att han eg ville göra rätt, bara han kommer på VAD (sådan är klickerblicken)
Slutar rulla, söker, söker , söker bollen (som försvann ur gapet i samband med rullningen)titt som tätt, i söket tittar han frågande på mig och "fryser". Frysandet har jag lärt mig är ungefär som när hästarna tuggar, att han tänker...djupt och länge.
Ett tu tre så griper han bollen, vänder sig mot mig, och får sitt efterlängtade KLICK. Då gick han prövande mot strandkanten och jag ger mitt beröm av värde 9 (hahahanna) "RÄTT"-BRA-RÄTT". Betyder ungefär "på rätt väg, fortsätt så"
Toppen killen!!!! Första gången du klarade av att alldeles på egen tass klura ut vad det är jag vill från andra sidan åkanten.
DÄR satt den!
Mixo var sugen på ännu mera, men jag besinnade mig och stoppade ner bollen i fickan.
Vi får prova igen en annan dag.

Inte illa för att vara 8 månader.
Konstiga hund, men ack så kär

Kommentarer
Postat av: Birgitta med Goldentjejerna

Du får nog inse att du har en ovanligt klok hund :)
Vad duktiga ni är med er träning och vad kul när det går bra!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback