Svarar på frågor 061109

Varför han inte skall få flera släpp per vecka?

Jo jag tänker att han lär in en världsbild, ett beteende, där han tar sig för stora friheter. i dagsläget är jag inte intresserad av att stärka den sidan av hans "personlighet".

Jag är intresserad av ett slags "du och jag" beteende.

Iallafall att detta skall vara en större del av livet än den när han själv springer och rastar alternativt sysselsätter sig med det naturen har att erbjuda.

Vi bor ju så till att det enklaste och lättaste sättet att leva med sin hund är att hoppa i stövlarna och gå ner över lägdorna och skogen, och låta honom göra det han har lust med.

Det känns som om det kanske har blivit för stor andel av sådant, med en hund som är SÅ självständig till sin natur. Jörgen och Macko har ju jobbat efter denna "du och jag" idé. Och jag har sett den positiva utvecklingen! Jag ska ge det fram till julafton- och då ska jag utvärdera. först då kan man säga nåt om hur det går.
Det lär ju inte ge MEN för livet, att han stramas upp en smula...Så direkt skadligt tror jag inte att det är. Jag menar det finns väl inga direkt risker med det?!

Han rymmer inte, det har inte med det att göra, han har alltid koll på mig. MEN här kommer ett försök till svar på Birgittas inkallningsfråga:
Raka direkta lydnadsinkallningar har väl inte så himla mycket mera att önska- dom är så gott som felfria. Det kan vara ingången som är lite väl skuttigt HÖG (just i vändningen), när farten är hög, så det kan ge ett slamsigt intryck, möjligen. Men nog tror jag att vi kan ligga rätt högt i poängen där. Men det är en situationsbunden inkallning, en sk "cirkuskonst" - och inte direkt svårt.
Problemet, som jag upplever det är när vi är ute och går i skogen, och Herr Högheden måste undersöka någon, för mig, okänd doftslinga eller annat intressant objekt. Och jag kallar in, då vill jag att han utan några som helst dröjsmål bryter sin påbörjade irrfärd efter dofter, och springer till mig.
Det som händer (absolut inte alltid- runt 70  % av gångerna, har vi inget problem, men FÖR ofta för att jag skall lita på honom) är att han förvandlas till en Alfons Åberg typ, som "ska bara" först.... Sedan när han uträttat sina "viktiga" ärenden, så kommer han. Ibland har ärendena en LÅG intensitet, dvs "fönstershopping" och ibland har han mycket att uträtta, många ställen att rusa förbi, innan han kan återvända.Och det kan ta en alltför lång stund, och jag vill kunna bryta när JAG vill, inte när han vill.
Klassikern att vända och gå hem funkar, han vill absolut inte bli kvar i skogen. Det är ingen metod som jag brukar ägna mig åt, utan jag löser det alltid och ger honom nya chanser att lyckas.
 Jag har t ex försökt att gå nedanför huset på lägdan och släppa honom för rastning (number two), och själv gå hem och plocka ur bilen (vara lite effektiv). Kommer icke på fråga- då kommer han hem direkt. "Ska inte du med???"
Det funkar inte, med andra klassiker, att ta fram en boll eller annat lockande. I det läget kan det inte vara mera ointressant.
Jag tror att lika situationsbunden som cirkuskonst inkallningen har "ska bara" inkallningen. Alltså en felaktig situation. Nog får jag med honom hem från skogen - fast inte alltid på mina tänkta villkor. OCH till syvene och sist kan man inte lita på sin jakthund- så blir det väldigt svårt.
så nu tänker jag att det är utbildning som gäller. Inkallningsutbildning- medveten och strategisk. Utvärderas i december - för att då avgöra vilken riktning vi skall bege oss i.


LÖs och okopplad är han ju på tomten och så... så benen får ju sprätta...
Vad gäller rena sprinter träningen, som han har sådant behov av så tränar ju Tove och jag "rapport" med honom, där är han snabb och får använda det på rätt sätt...

Har jag uttryckt mig någorlunda klart?


Kommentarer
Postat av: Lotten till Jörgen

Sedan så har jag ju självklart inte tänkt mig att resten av Mixos liv skall se ut så, utan det är just nu, för att bryta ett inlärt felaktigt mönster.

2006-11-09 @ 22:20:52
Postat av: Lotten

Lotten till Jörgen var inte meningen- det hoppade dit av sig själv.

2006-11-09 @ 22:21:45
Postat av: A-L

Ser fram emot din utvärdering på julafton ... =)

2006-11-09 @ 23:17:41
Postat av: Birgitta med Goldentjejerna

Gissa om jag förstår nu :-) Om du läser min blog från igår så tror jag att du känner igen dig där också! Resten av hösten blir det "bara" inkallning, fotgående, stadga och passivitetsträning för vår lilla tjej.
Vi tränade för Kristina Axlund igår och hon konstaterade att Nelly nog var en av de envisaste hundar hon träffat men att hon kommer att bli hur underbar som helst när (inte om) jag får ordning på detta. Och nu inser jag nog vilket tuff uppgift jag har framför mig. Jag måste få henne att första att hon apporterar inte för sin egen skull utan för mig och vi kommer aldrig dit om vi inte får till grundlydnaden och det kan nog bli en del hårda tag innan det sitter..... Vå får dela med oss av våra erfarenheter nu, både bra och mindre bra, så ska vi nog ro denna skuta i land!

Postat av: Jörgen

Visst är det ganska stimulerande med hundträning!?
Man får både hjärngymnastik och motion ;-)
Det där med ovillkorlig inkallning skulle Macko kunna bli mycket bättre på också! Jag är ganska/mycket sparsam med att kalla in över huvudtaget när jag ser att han ändå inte kommer att hörsamma mig. Varje gång man ropar på hunden utan önskvärd reaktion lär man in det felaktiga beteendet. Ett sätt att träna inkallning under kontroll är när man har hunden i koppel och han har "sugit" sig fast i världens bästa doft fläck - kommer han då inte in direkt till sidan så kan man korrigera direkt! Samma sak när han fått syn på sin lekkompis som han bara måste hälsa på!! Träna inkallning! Jag och Macko måste träna på detta mer!
Glöm inte bort att leka med hunden - det stärker också samarbetet.
Vi var på brukshundsklubben och tränade i tisdags och vi provade på att göra hopp-sitt och Macko får syn på några han kände i hoppriktningen så han hoppade över och satsar full fart frammåt - jag "skriker" SITT - och döm om min förvåning när han direkt vänder om och sätter sig. Utveckling!! Ibland blir man så glad när man tränar hund :-)

2006-11-10 @ 22:33:57
Postat av: Lotten till Jörgen

Det är ju precis så som du råder mig till jag tycker att jag alltid tänkt och gjort. ÄNDOCK sitter jag med skägget i brevlådan....
Fast jag tror att det går att rycka loss, bara jag är tillräckligt listig!
Ja visst är det kul när man blir överraskad. SITT går visst utanpå det mesta, skönt!
Lekkompis inkallning har vi tränat MYCKET på, så det funkar ofta bra.
Det är andra situationer som inte fungerar..tillräckligt bra.
Lek är en av våra favvogrenar.

2006-11-11 @ 19:08:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback