Miljö och apporteringsträning 060401

Mixo hänger med överallt. Idag hade vi miljöträning i Hammarstrand igen. När vi ska handla , så släpper husse av oss innan centrum och vi går genom centrum. Likadant efter handlingen, då gick Mixo lös (jag tordes inte annat än att ha kopplet släpande, på fegsidan av gatan (minst störningar), men ändå.. Dagens utmaning var att gå kopplad ett varv runt busstorget, med löpande Pärla framför. DET var svårt!
Vi behöver koppelpromenadsträning med andra hundar, det får vi ta och ordna.

Anne erbjöd att vi kan få komma och vara med som social träning vid deras valpkurs. Den kanske vi skall anta. Undrar om det är valpkurs avgift på sådant??? Jag får fråga.

När vi kom hem packade vi om och vi tog en skotertur på sjön. Mixo åkte oxå, det var halvknepigt att hålla sig på plats, men husse är stark och trygg, så vi kom fram dit vi skulle utan missöden. Ja, husse hade en del hundhår i munnen :-).

Tre familjer var vid utflyktsmålet. Till en början var det mycket spring i benen, här kan man se unghunden i Mixo och hans nyfikenhet - måste kolla, måste springa. Men mot slutet kröp Mixo upp vid mattes sida på renskinnet. Att inte hälsa på alla som kommer förbi vindskyddet, börjar bli rutin nu. Sex barn som leker kurragömma, nån som fiskar, nån som eldar och nån som åker skoter, en traktor passerar och en och annan skidåkare. GISSA om det är mycket att hålla koll på???! Skönt var att coola ned och sitta hos matte och gosa - inte alls dumt, det heller.

Var fram till lillhusse och stal hans abborre (Mixo minns säkert hur lajbans det var sist. (NEJ- nu börjar det igen tänkte matte) men den levererades in till husse, som var närmast. Sedan stal han den igen och kom då till matte med den. Så abborrestriden vi hade för några veckor sedan, verkar ha gett resultat. Där fick matte, för att hon misstror vovven!

Jag och Mixo promenerade över sjön hem, 1 tim promenad. Jag tycker att stora öppna ytor verkar vara de ytor där Mixo tar ut svängarna och ökar avståndet i meter till mig. Jag börjar tro att han inte räknar avståndet i meter till matte utan i antalet sekunder det tar att komma dit, och antalet sekunder på isen är lika många som antalet sekunder i skogen. Matte föredrar att räkan avståndet i meter. Så vi gick i koppel, lös vid sidan, fri kommando (korta stunder, på anvisad plats)varvat.
Vid ett tillfälle tog han sikte på några skidåkare 100 m bort, men hörsammade min inkallning innan han nått fram. Det är bra gjort.

Jo-nu har vi kommit en bit vad gäller att sitta vid sidan och backa, det är på gång nu. Det svåraste är att hålla ned framdelen på backen. Men då uteblir ju korven, det verkar mera lönsamt att hålla alla tassar i marken.

Husse sköt några skott med apportkastaren, och Mixo apporterade. Det är synd att man inte kan ställa in avståndet på den rackaren (apportkastaren alltså). Ibland blir det 100 m och ibland 10 m, det ena för långt. Det är då matte får apportera... och Mixo får träna lös passivitet, så allt har sina fördelar. En annan sidovinst idag är att när en markeringsövning, övergick i fritt sök, så kallade jag in - då kommer Mixo direkt, utan dröjsmål. Vilket stärker min uppfattning om att i arbetssituation har vi inga svårigheter.

Finns planer på att bygga en brygga vid vindskyddsholmen, så att det är lätt att förankar båt där på sommaren. Det vore en dröm. Tänka att åka hela familjen eller hundgänget, dit ut och träna.
Tänk om jag skulle ta och fota paradiset imorgon, så att jag kan dela med mig av hur det ser ut där.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback